Cre@tivit@te


conceptul-de-creativitate-n1-calarasi-romania+1152_13500663707-tpfil02aw-28287

Conceptul de creativitate îşi are originea în cuvântul lantin creare, ce înseamnă zămislire, făurire, naştere. Într-o accepțiune foarte largă, creativitatea constituie un fenomen general uman, forma cea mai înaltă a activității omenești.

creativitatea ca produsCreativitatea ca produs. Cei mai mulți psihologi case au definit creativitatea s-au referit la caracteristicile produsului creator, ca note distinctive ale ei. Drept caracteristici esențiale ale unui produs al activității umane care să permită încadrarea acestuia în categoria produselor creatoare au fost considerate noutatea și originalitatea, valoarea, utilitatea.  Noutatea produsului trebuie considerată însă numai corelativ cu utilitatea lui. Întrucât în produs poate să fie original, dar fără valoare, cei doi termeni nu pot fi separați.

creativitatea ca procesCreativitatea ca proces. Această accepțiune vizeară caracterul fazic, procesual al creativității, faptul că ea nu sc produce instantaneu, ci necesită parcurgerea unor etape distincte.

Etapele procesului creator sunt specifice mai ales pentru creativitatea individuală şi mai puțin pentru cea de grup.

creativitatea general umanaCreativitatea ca potenţialitate general umană. Această accepțiune a noțiunii de creativitate oferă  răspunsul la una dintre problemele mult dezbătute: există oameni noncreatori?

De-a lungul timpului, au fost formulate o serie de teorii ce refuzau creativitatea unor oameni. Astfel, creativitatea a fost considerată un dar sau un har  divin rezervat unor privilegiați ai soartei. De asemenea, unii autori creadeau că este o capacitate înnăscută, transmisă pe cale ereditară.  Creativitatea este o capacitate  general umană. Sub o formă latentă, virtuală, evident, în grade şi proporții diferite, ea se găseşte la fiecare individ. Dacă n-am accepta acest punct de vedere, n-am putea interveni în stimularea, educarea şi antrenarea creativității.

creativitatea ca personalitateCreativitatea ca dimensiune complexă a personalităţii. Creativitatea integrează în întregime personalitatea şi activitatea psihică ale individului, iar la rândul ei, se subsumează și se integrează organic în structurile cele mai complexe ale personalității. Creativitatea este o dimensiune desine stătătoare a personalității, integrată organic în ea. Dacă n-am interpreta-o în acest mod, n-am întelege de ce psihologii s-au străduit să releve caracteristicile personalității creatoae. Personalitatea creatoare se distinge prin: fluiditate, flexibilitate, originalitate, elaborare, sensibilitate față de probleme, capacitatea de redefinire.

creativitate

                            cre@tivit@te

Advertisements

2 thoughts on “Cre@tivit@te

 1. tighinaromaneasca says:

  Vă mulțumesc pentru vizită și aprecierea versului „MĂRITE BIBLIOTECAR!” Felicitări cu apropiata sărbătoare Ziua Bibliotecarului. Succese pe tărâmul de loc ușor, dar atât de mirific, al muncii Dstră. Probabil, pe lângă erudiție, sete de cunoștințe, un biblotecar bun mai are nevoie și de un dar de-a atrage, a convinge, a smulge omul din preocupările sale, mai ales din lupta pentru existență. Să ne trăiți mulți ani, harnici semănători de lumină! Cu tot respectul, Maria Botnaru

  Like

  • biblioart says:

   Vă mulţumim pentru urările dvs-tră la adresa noastră. Vă mulţumim pentru poezia: Mărite Bibliotecar, cu drag am publicat-o pe blogul bibliotecii noastre. Mulţumesc!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s