Ce semnifică Termenul Creativitate ?


traieste-creativ-webÎn Săptămâna Creativității și Inovației (15-21 aprilie) vorbim despre Termenul de Creativitate care a fost introdus în psihologie de G.W. Allport pentru a desemna o formațiune de personalitate. în opinia lui, creativitatea nu poate fi limitată doar la unele dintre categoriile de manifestare a personalității, respectiv la aptitudini (inteligență), atitudini sau trăsături temperamentale. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care, în dicționarele de specialitate apărute înainte de 1950, termenul creativitate nu este inclus.

Cu toate acestea, abordări mai mult sau mai puțin directe ale creativității s-abrain-763982-1u realizat și înainte de 1950, noțiunea fiind consemnată sub alte denumiri: inspiraţie, talent, supradotare, geniu sau fantezie creatoare.

Inspirația este o stare psihică de tensiune puternică cu durată variabilă, în cursul căreia se conturează în linii generale viitoarea ideee sau soluție nouă. Atributele esențiale ale inspirației sunt: spontaneitatea  și vibrația afectivă.

Cercetările psihologice ulterioare au arătat că inspirația este o etapă a procesului de creație.

Cuvântul talent provine din limba greacă, talanton  desemnând o unitate de măsură a greutății sau o monedă având valoarea corespunzătoare unui talant de aur sau de argint. În dicționarul Larouse sensul psihologic al termenului talent se referă la aptitudinea sau superioritatea naturală pentru a face un anumit lucru.creativitatea-i-succesul-n-afaceri-roxana-ssn-larisa-tefan-larisa-diana-traiciu-caro-1-5-638

Deși creativitatea este o nevoie socială, care asigură supraviețuirea unui popor, totuși chiar și în societățile avansate din punct de vedere științific și tehnic se pot aduce numeroase critici culturii și educației. C. Rogers prezintă următoarele critici:

  •  În educație se tinde spre formarea unor oameni conformiști, cu stereotipii numeroase și marcante, considerându-se se că este de preferat să asiguri o educație cât mai completă decât să dezvolți o gândire originală și creativă.
  • Distracțiile din timpul liber ale oamenilor au un caracter pasiv, sunt noncreative.
  •  În domeniul științific sunt apreciați mai mult pe oameni erudiți, conformiști. Cei creativi care formulează ipoteze noi, au idei originale și îndrăznețe sunt oarecum tolerați.
  • în industrie, creația este rezervată câtorva categorii de personal – managerului, șefului din departament de cercetare – în timp ce majoritatea oamenilor sunt frustrați de eforturi de originalitate  și creativitatea.
  • În familie și în viața personală creativitatea nu este bine văzută. Astfel prin îmbrăcămintea noastră, mâncare  pe care o consumăm, cărțile pe care le citim sau care ne sunt recomandate, ideile pe care le susținem, remarcăm în toate acestea există o puternică tendință spre conformitate și stereopie.

R. Weisberg apreciază că toate persoanele creatoare au un număr restrâns de trăsături comune  printre care se numără: interesele de cunoaştere, independenţa judecăţilor, încrederea de sine, intuiţia şi o fermă percepţie de sine ca individ creativ.

Unde există creaţie există şi geniu.

One thought on “Ce semnifică Termenul Creativitate ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s