Crearea unei culturi a inovării


În cartea lui Tony Wagner, Formarea inovatorilor (cum crești tinerii care vor schimba lumea de mâine) am citit lucruri utile pentru noi bibliotecarii și am decis să creem cultura inovației în cadrul Săptămânii Mondiale a Creativității și Inovației. 12998460_572774606225678_4371284672296508883_nLa modulele universitare, motivarea intrinsecă și deprinderile de gândire creativă sunt importante, conținutul academic învățat de studenți reprezintă un mijloc de a rezolva probleme, un instrument, nu un scop în sine. Dar, totuți biblioteca este instituția care permite tinerilor să creeze și tot odată să inventeze. Înainte de a se începe SMCI, biblioteca a lansat expoziția aniversară de ceramică și grafică “APERIRE” a doi tineri talentați de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, Gheorghe Coțofană și Alexei Luca, studenți la facultatea de arte plastice. Panotarea expoziției de ceramică și grafică, cât și lansarea propriu zisă au fost inovative, de ce? Pe întreg parcursul după amiazii a răsunat muzică instrumentală la saxofon, ionică și chitară susținută de către ați trei tineri studenți la Conservatorul de Stat. Vernisajul a fost unul creativ și inovativ.

Pentru SMCI, biblioteca a pregătit câteva două expoziții inovative, o Cronică muzicală (Muzica o artă pentru suflet), teatrală (Magie teatrală), picturală (Arta m³) și coperta cărților din cadrul concursului de lectură “Bătălia cărților” – vârsta 15-18 ani.

Vineri, 15 aprilie a avut loc Cafeneaua publică Advocacy  cu un meniu special pentru folow-up cu colegi din echipa liderilor bibliotecari performanți în advocacy, colegi din filiale BM, colegi din republică, traineri, formatori, oaspeți.

IMG_3755

Pe parcursul a 7 luni de învățare, în cadrul atelierelor de instruire în advocacy, am însușit mai bine, mod. I, Comunicarea, Promovarea, mod. II., Prezentarea, Negocierea, mod. III, Activitățile și acțiunile de advocacy, însă fără trainerii Lidia Kulikovski și Oleg Bursuc nu am fi ajuns la finele acestui curs.

Astăzi am decis să ieșim din spațiul bibliotecii și am organizat Lecturi în aer liber, fiecare citește ceea ce dorește în fața Bibliotecii de Arte.

După T. Wagner, așa arată cadrul revizuit în care se face dezvoltarea capacităților tinerilor de a deveni inovatori:

DSC02780

Oare cât de importantă este biblioteca pentru dezvoltarea capacităților tinerilor de a fi inovatori? Care sânt asemănările și diferențele tinerilor inovatori? Astea și multe alte întrebări  vom avea pe parcursul acestei săptămâni, însă cu ajutorul tinerilor vom găsi și răspunsul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s