CHIŞINĂUL CITEŞTE


Afis

CHIŞINĂUL CITEŞTE

Program de lectură

ediţia a XIII-a

În anul curent chişinăuienilor la Programul de lectură Chişinăul citeşte le sunt propuse trei titluri, pentru copii Când părinţii nu-s acasă, Miroslava Metleaeva; pentru adolescenţi Kinderland, Liliana Corobcă, pentru adulţi Arta refugii, Paul Goma.

M. Metleaeva În cartea Când părinţii nu-s acasăautoarea descrie copilăria copiilor ei din anii 80, ce viaţă au avut ei, cum a fost viaţa lor fără internet, cu ce se deosebesc copii din anii 80 de cei din prezent, întâmplările copiilor când părinţii erau la serviciu sau în deplasări ş.a. De ce anume pentru această vârstă (10-13-14 ani) a scris autoarea, deoarece această vârstă nu este atinsă de autori, parcă este pierdută.

L. Corobca Kinderland este un roman despre o fetiţă de 12 ani, care a fost nevoită să devină “mamă” celor doi fraţi mai mici, când părinţii au plecat la muncă în străinătate. 

N-aş fi scris cartea dacă, într-o vară, n-aş fi întâlnit un copil care m-a impresionat. Un băieţel speriat, de vre-o doi-trei ani, a venit cu tatăl lui (meşter care lucra mai mult în străinătate) la noi acasă. Am încercat să vorbesc cu el, i-am dat jucării, dar el a rămas mut şi încruntat, urmărindu-şi atent părintele care, am aflat ulterior, îi uita pe unde se ducea. Pe mama lui aproape n-o cunoştea, de crescut îi creştea câte o mătuşă ori vre-un frate vitreg, iar tatăl venea prin sat când găsea de lucru. Nu văzusem niciodată un copil mai sălbatic şi mai nefericit. Deşi în carte nu este personaj principal, de la el a pornit ideea romanului, care s-a numit mai întâi Patria mamă şi era un epistolar, pentru că fetiţa îi scria mamei cum se descurcă cu fraţii şi cu gospodăria. Am renunţat la scrisori şi la tilul iniţial, lăsând poveştile să curgă în voie, lăsând copiii să se descurce, în aşteptarea părinţilor. Liliana Corobcă.

Liliana Corobcă a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, a făcut studiile de doctorat la Bucureşti, actualmente este cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi memoria Exilului Românesc, are mai multe volume semnate Un an în paradis, Imperiul fetelor bătrâne ş.a.

Este o bună alegere pentru adolescenți pentru că personajul este o fetiță de 13 ani, pentru care ultimele ei păpuși sunt frații ei mai mici pe care trebuie să-i crească. Într-un moment se trezește matură, se trezește singură. Jocul pur literar pe care îl face un autor, creează un univers și plasează acolo niște personaje, în cazul de față, acest univers este satul din Basarabia, părăsit de lume. Mircea V. Ciobanu, scriitor, critic literar.

P. Goma Arta refugii este cartea propusă spre lectură adulţilor. Autobiografia semnată de P. Goma este o contnuare a romanului Din calidor care sfârşeşte cu plecarea Familiei Goma din Basarabia. Volumul este alcătuit din şase capitole: Gusu care include 15 povestioare, Buia, 12 povestiri, Sibiu, (3), Buia (6), Şeica Mare (5), În gară (12). Cartea demonstrează o virtuozitate, valoroasă, actuală care vine cu o întreagă înţelepciune, fiind un manual de învăţătură pentru tehnicile de învăţătură modernă.

Paul Goma – unul dintre cazurile cele mai tulburătoare ale literaturii româneşti. De neînţelegere, ignorare, injustiţie din partea contemporanilor au mai avut parte şi alte personalităţi aşezate oblic faţă de vremea lor, de la Macedonski la Stere şi P. istrati. Dar conflictul se înscria în ramele aşa zisei normalităţi a unei societăţi în care era admisă replica, în care controversa se putea desfăşura în voie. Spre deosebire de amintiţii săi înaintaţu, Goma a vut de înfruntat un sistem feroce antidemocratic, care nu-i lăsa dreptul de autoapărare, care nu-i îngăduia libertatea civilă… Goma a fost cel mai radical, cel mai sonor oponent al opresiunii comuniste din România, suficient de bine cunoscut şi în Occident ca un herald al unei eliberări la care şi-a adus o contribuţie morală de netăguit. Gheorghe Grigurcu.

toate 3 cartiAceste trei cărți sunt propuse spre lectură chișinăuienilor, au o temă comună, soarta tragică a basarabenilor. Volumele se referă la copilăriile trăite de personaje, născute în diferite perioade istorice.

Advertisements

One thought on “CHIŞINĂUL CITEŞTE

  1. manzatu says:

    *url:* http://www.libris.ro/jocuri–c9398.html *dim:* 300×600 3 clickuri

    În data de 11 februarie 2016, 12:50, Biblioteca de Arte Tudor Arghezi a scris:

    > biblioart posted: ” CHIŞINĂUL CITEŞTE Program de lectură ediţia a XIII-a > În anul curent chişinăuienilor la Programul de lectură Chişinăul citeşte le > sunt propuse trei titluri, pentru copii Când părinţii nu-s acasă, Miroslava > Metleaeva; pentru adolescenţi Kinderland, Liliana” >

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s