Ziua Independenței – sărbătoarea națională a Republicii Moldova


sfatulIstoria Republicii Moldova ca stat independent începe cu 106 ani mai târziu, în 1918, când gubernia Basarabiei se constituie ca Republică Democratică Republică Democratică MoldoveneascăMoldovenească. Această istorie se prelungește ca provincie a României, (sub numele Basarabia, 1918-1940 şi 1941-1944) şi ca republică unională sovietică (RSSM, 1940-1941 și 1944-1991), în timp ce pe malul stîng al Nistrului, i se adaugă istoria regiunii autonome moldoveneşti din cadrul Ukrainei Sovietice (1924-1940). La 27 august 1991 a fost primită Declaraţia de Independenţă a tânărului stat Republica Moldova la baza căreia a stat un alt document – Declaraţia de Suveranitate – adoptată de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova care era parte a URSS. Adoptarea Declarației de Suveranitate la 23 iunie 1990, prima victorie importantă a forțelor democratice în lupta de renaștere și eliberare națională stipula clar, că suveranitatea RSS Moldova este unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei. Documentul sublinia de asemenea caracterul unitar și indivizibil al statului și faptul că hotarele R.S.S. Moldova pot fi modificate doar cu acordul amiabil între R.S.S. Moldova și alt stat suveran în conformitate cu dorința popoarelor, cu adevărul istoric și cu regulile acceptate de drept internațional. La acea vreme a fost evitat cuvântul independență pentru a nu irita autoritățile sovietice.

la 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia de Independenţă, dînd formă juridică hotărârilor Marii Adunări Naţionale desfăurate în aceeaşi zi la Chişinău.

Lista deputaţilor poporului din Republica Moldova

Anul 1990-1994

Deputatii

Primii deputaţi ai Poporului

Imaginea prezintă una din puţinele poze de grup ale primului Parlament al Republicii Moldova, cu 231 deputaţi din cei 380 aleşi nominal, confor circumscripţiilor (nu în baza apartenenţei la un anumit partid politic).

***

La 27 iulie se marchează Ziua Consitituţiei. În această zi, în anul 1994 a fost adoptată Legea Supremă a Societăţii şi a Statului care conţine 143 de articole. În

Constitutia RM

Constitutia RM

primul articol se stipulează:   (1) Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil.   (2) Forma de guvernămînt a statului este republica.  (3) Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sînt garantate.

Discuţii aprinse a generat articolul al 13-lea în care se menţionează: Limba de stat, funcţionarea celorlalte limbi

(1) Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine.
(2) Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării.
(3) Statul facilitează studierea limbilor de circulaţie internaţională.
(4) Modul de funcţionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.

***

Moldova-UE-steaguriPrimii paşi ai Republicii Moldova au fost îndreptaţi spre colaborare şi prietenie cu statele vecine şi cu statele din familia europeană.

La 28 noiembrie 1994 a fost semnat Acordul de  Cooperare şi Parteneriat cu Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998 pentru o durată inţială de 10 ani.

***

După declararea independenţei Republicii Moldova un factor important în plan intern era promovarea procesului de democratizare, adică de instituţionalizare a libertăţi. Rolul principal în implementarea reformelor îl aveau partidele politice, care încă de la primii paşi se lansau pe arena politică într-un număr mare. Partidele politice moldoveneşti, aflându-se într-o permanentă confruntare pe probleme etnice, geopolitice, cît şi a celor politice şi economice au generat o democraţie imitativă.

In-moldova-sunt-inregistrate-44-de-partide-politice-11926

***

În noiembrie 1992 a fost lansată moneda naţională. Leul moldovenesc este moneda naţională a Republicii Moldova. Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993. Schimbul s-a realizat după cursul 1 leu pentru 1000 cupoane. Între 1918-1939, când Moldova era parte componentă a României, în această zonă circula leul românesc.

***

Independenţa ţării este consemnată prin evenimente şi fapte. Monedele comemorative. Ele sunt emise în tiraj restrâns de către Banca naţională a Moldovei şi sunt dedicate unor personalităţi, evenimente istorice, precum şi naturii, ştiinţei sau artelor. Monedele comemorative reprezintă o operă de artă monetară şi se confecţionază de cele mai dese ori din metal preţios – aur sau argint. Independenţa, ca eveniment istoric a fost marcată prin emiterea în anul 1996 a monedei comemorative în legătură cu a 5-a aniversare. Este prima monedă omagială emisă de Republica Moldova într-un tiraj de 2000, bătută la Monetăria Regală din Llantrisant (Ţara Galilor); în anul 2001 este emisă moneda jubiliară cu ocazia aniversării a 10-a cu tirajul de maxim 1000 de exemplare, realizată la monetăria Cehiei; în anul 2006 este emisă moneda jubiliară cu ocazia a celei de-a 15-a aniversare şi în 2011 cu ocazia a celei de-a 20-a aniversare de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Monedele fac parte din seria “Evenimente istorice”.

***

Revolutia Twitter

„Revoluţia Twitter” sau revolta tinerilor din 7 aprilie 2009 din Moldova

Opt ani de guvernare comunistă au fost circumstanţele care au determinat protestele, evoluând în marşuri de protest, acţiuni ale liderilor de opoziţie, aflux de elevi şi studenţi, culminând cu ploaia de pietre asupra clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei.

În timpul altercaţiilor a ars Originalul Declaraţiei de Independenţă a R. Moldova, însă a fost recuperată copia Dosarului N1175, R-2948, care conţine Declaraţia de Independenţă a RM, inclusiv procesul-verbal al sesiunii extraordinare a parlamentului din 27 august 1991, când a fost votată aceasta.

Recuperarea acestor documente a fost posibilă graţie patrioţilor, care au sustras din foc şi gunoişte documentele, în urma evenimentelor din 7 aprilie.

Forţe distructive, cointeresate au dorit să şteargă din memoria poporului nostru marele document al întemeierii statului R. Moldova.

***

20 de ani de independenţă2

Ziua Independenţei a fost celebrată somptuos cu paradă militară şi muzică populară. Liderii politici au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, după care s-au urcat pe scena din faţa Guvernului ca să urmărească defilarea militarilor Armatei Naţionale, îmbrăcaţi în uniforme noi create cu ocazia aniversării a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova.

***

Asociaţia’90

Cu ce se ocupă deputaţii Primului Parlament în prezent? Susţin prin atitudine, implicare şi fapte concrete parcursul european al Republicii Moldova. În apelul lansat către guvernanţi în preajma aniversării a 23-a a Independenţei se spune: „Nu suntem indiferenți față de actuala guvernare și cum aceasta va continua cursul european al R. Moldova. O susținem și declarăm cu toată satisfacția că acest curs este în concordanță cu Declarația de Indepenednță din 1991. Vom pleda mereu pentru apărarea interesului națională și oferim sprijinul nostru în acest parcurs”.

Primii deputaţi

În imagine sunt unii dintre foştii şi actualii Deputaţi ai Parlamentului.

La 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, Asociația ‘Parlamentul 90’, din care fac parte deputații primului legislativ ales democratic și cei care au votat Declarația de Independență, au organizat o ceremonie la care i-au invitat pe toți foștii șefi de stat ai Republicii Moldova, dar și alte personalități și oficiali de la Chișinău. Ceremonia a început cu onorarea imnului de stat. Şeful statului a vorbit despre suveranitatea ţării în contextul integrării în spaţiul european. „Vom fi mai aproape de realizarea acestui ideal naţional, de acest deziderat sfânt, pe măsură ce ne vom ancora tot mai mult în spaţiul european”, a declarat preşedintele ţării, Nicolae Timofti.

[VIDEO] 

227 de deputați din primul Parlament, semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova, au fost decorați de șeful statului cu cea mai înaltă distincție de stat, „Ordinul Republicii”

„Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție de stat în RM

„Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție de stat în RM

***

24 de ani de independenţă

Programul evenimentelor festive făcut public de către principalul organizator, Ministerul Culturii. Evenimentul va începe la ora 9:00, cu depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la memorialul ”Eternitate”. Spectacolul va debuta cu participarea Teatrului Epic de Etnografie și Folclor ”Ion Creangă”, prin compoziția teatrală ”Gâlceava lumii” – moment de dans, cântec și voie bună, urmat de parada portului popular, unde membrii Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare ”JOC”, precum și diverse colectivele coregrafice din întreaga țară vor defila în costume. Programul va continua cu evoluarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale, cu un recital de muzică ușoară,  cu vizita târgului naţional ”Tezaur”, unde vor fi expuse obiecte de unicat ale meşterilor populari, Sărbătoarea dedicată Zilei Independenței va culmina cu un foc de artificii, urmat de spectacolul ”Hai să dăm mână cu mână”, un recital de muzică populară susținut de către Orchestra Națională de muzică populară “Lăutarii”.

Ziua Independentei

***

separatisti

separatisti

copii-militari, Transnistria

copii-militari, Transnistria

Specific pentru Independenţa Republicii Moldova este faptul, că pe parcursul anilor a avut de înfruntat mai multe obstacole. Declararea Independenţei a avut loc în condițiile creării regimului separatist (transnistrean), generat într-un conflict de proporţii, soldat cu Războiul din Transnistria, început în martie 1992, a încercărilor de implementare a unor planuri rusești de federalizare a țării (planul Kozak) și a Unităţii Teritorial Administrative (UTA) Găgăuzia; organizarea referendumului constituțional din septembrie 2010 și referendumul integraționist din 2014, Găgăuzia.

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret prin care a fost creată şcoala de cadeti inca la 15 ianuarie 2015, instituţie care ar urma să încadreze copii de clasa a şaptea care vor studia în şcoala de cadeţi. De asemenea E. Şevciuc, preşedintele autoproclamatei Republicii Moldoveneşti Nistrene, decretează parada militară pentru 24 de ani de „independenţă transnistreană”.

Sevciuk „militarizeaza” copiii de peste Nistru

***

Secvenţe din presa internaţională:

De la „poveste de succes” la „stat capturat” e o singură guvernare – a oligarhilor

 

Au realizat: A. Moldovanu, N. Ciorbă

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s