Zilele FedEx@Hasdeu în acţiune


MoldovanuÎn conformitate cu priorităţile specifice Filiala de Arte “T. Arghezi” îşi direcţionează activitatea sa, contribuind la îmbunătăţirea ei prin diversificarea serviciilor speciale. La prima ediţie a şedinţei Zilelor FedEx@Hasdeu din 25 februarie  membrii echipei au dezvoltat ideea de a-şi extinde sfera de activitate în domeniul muzical şi a creaţiei componistice de la noi din ţară. Atât colecţia de documente a bibliotecii, cât şi toate resursele electronice (publicaţiile din blogurile tematice şi din presa de specialitate, publicaţiile electronice, publicaţiile BM) permit o desfăşurare calitativă a angajamnentului luat. Ne-am propus acest ansamblu de acţiuni pe un termen mai lung în scopul extinderii orizontului nostru de cunoştinţe generale în domeniul culturii. Astfel s-a luat hotărârea,  ca pe parcursul anului 2015 să fie omagiaţi în fiecare lună compozitorii respectivi.

CiobanuCreaţia componistică (sau academică) face parte din cultura muzicală a Republicii Moldova şi este un gen amplu de activitate. Lista compozitorilor autohtoni, care ne-au dus şi ne duc faima în lume este impunătoare ca număr. Luna martie a fost marcată la bibliotecă de simbolul primăverii noastre – muzica lui Eugen Doga, ziua de naştere a căruia este la data de 1 martie. I-am adus maestrului felicitări şi tradiţionalul mărţişor, iar drept omagiu i-am consacrat activităţile noastre:  am promovat  profilul compozitorului prin însă-şi muzica sa extraordinară – prin audieri şi interpretări, prin prezentările cărţilor despre el, prin discuţii interesante, prin elaborarea unei bibliografii selective referitoate la documentele disponibile în filiala de Arte despre activitatea compozitorului în diferite perioade de timp.

Luna lui aprilie va demara un alt set de acţiuni din partea echipei, care vor spori cunoştinţele noastre despre creaţia componistică a maestrului în arte, pianist şi pedagog Ghenadie Ciobanu, născut la 6 aprilie 1957. Astăzi, 1 aprilie, am avut ocazia să aducem la cunoştinţă acest nume de referinţă din cultura muzicală a ţării în faţa colegilor de breaslă, bibliotecari din suburbiile Chişinăului, prezenţi la filiala noastră în cadrul training-ului “Servicii noi de bibliotecă”, realizat de formatorii naţionali Irina Tutun şi Oxana Andreev şi în prezenţa asistenţilor  Novateca, d. Maria Morari şi d. Oleg Bursuc. Participanţii au fost îndemnaţi să promoveze numele şi activitatea profesională a compozitorului în cominitatea de unde vin pentru utilizatorii lor. Creaţia componistică a lui Ghenadie Ciobanu cuprinde un vast segment de activitate profesionistă, a compus simfonii, lucrări pentru diverse ansambluri camerale, coruri, muzică pentru teatru şi film etc. Participă la diferite festivaluri din Moldova şi în multe alte ţări (România, Franţa, Rusia, Italia etc.). A ajuns aceste performanţe datorită studiilor sale de prestigiu, absolvind Academia de muzică Rusă (1982) şi Institul de Arte “G. Musicescu” din Chişinău (1986). A fost Preşedinte al Uniunii Compozitorilor din RM (1990-1993), a obţinut Premiul I la Concursul dedicat aniversării a 50 de ani ai UNESCO şi ONU (Chişinău, 1995), deţine Premiului Naţional în domeniul literaturii şi artei (1998), titlul onorific „Maestru în artă” al Republicii Moldova (1999),   medalia  “Mihai Eminescu” (2000), Ordinul Naţional „Steaua României” în gradul de Comandor (România, 2000).  Numele lui G. Ciobanu este cunoscut şi în domeniul politic, fiind deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 2010-2014 din partea Partidului Liberal.

Unele din lucrările compozitorului se regăsesc în variantă electronică la adresa http://opac.hasdeu.md/

Advertisement

One thought on “Zilele FedEx@Hasdeu în acţiune

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s