Teatru este metafora unei lecții de viață


Ziua Mondială a Teatrului

10568786_789963894433730_7703537748898219931_n  Această zi reprezentativă a primăverii a fost consemnată la biblioteca de Arte “T. Arghezi” de studenți, în special de la Colegiul de Construcții și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Pe cât de frumoasă, pe atât de incitantă a fost această simplă întâlnire a tinerilor cu actorii Iurie Gologan și Daniela Burlaca, actori, care deși sunt la prima treaptă a carierei artistice, deja sunt recunoscuți și apreciați de publicul nostru. Meseria de actori, care le place la nebunie, și-o îndeplinesc cu mare responsabilitate și devotament. Au ales din actorie în primul rând libertatea de a fi ei însuși, căci în toată existența noastră de astăzi, spune Iu. Gologan, are un cuvânt de spus. Formând un cuplu în viață, Iurie și Daniela sunt pe scenă fiecare în lumea sa – cu aerul său, lumina sa, culoarea sa, sunetul său. Sunt angajați la două teatre – Eugene Ionesco și  Studio Geneza Art, ultimul fiind fondat  de către micul lor Univers – familia lor. Au fost purtate discuții interesante despre teatrul care se prestează la noi și de interesul față de fenomenul teatrului la noi în societate. Aflându-se deja de mai mulți ani în fața spectatorilor (și a telespectatorilor, Iurie fiind și prezentator la canalul TV Moldova 1), actorii au menționat starea de spirit a doritorilor de teatru ca una din stările pozitive, care vin pentru a privi spectacole bune. De mulți dintre ei spectacolul înseamnă comunicare.

Au urmat lecturi din creațiile proprii ale actorilor prezenți și din creațiile poeților români. Daniela a dat citirii mai multor fragmente poetice din Ana Blandiana, care prin poezia sa a știut atât de delicat să spună …uneori se vorbește atât de mult, încât numai poezia poate să mai aducă tăcere… ; /Faceți-vă timp, să duce-ți frumosul din voi, să stai de vorbă cu mama, să asculți, din toate să înveți, să dai vieții adevăratul preț…/  În discuție tinerii actori s-au pronunțat despre rolul important al poeziei și promovarea ei pe diverse căi. Se organizează serate, unde vin doritori să asculte poezie, în biblioteci deasemenea au loc întâlniri de acest gen. Și teatul Studio Geneza Art are în repertoriu spectacole de poezie, create într-o manieră dramatică. Teatrul reușește să existe, are 10 spectacole în repertoriu, dintre care trei sunt marcate de trei nume mari: Eminescu, Vieru şi Matcovschi. La Geneza Art se mai joacă Matei Vişniec şi Camil Petrescu.  Cu această ocazie Daniala a făcut apel paticipanților să participe la aceste spectacole, care au și un scop caritabil de susținere pe cei neajutorați. Deopotrivă au răsunat și poezii de George Topârceanu Jos cortina în lectura Dianei Țoșca, și piese muzicale interpretate de către Alexandra Druc, participantă la Programul Național Eurovizion, 2015 și Elvira Anghel, toate studente la AMTAP.

De această dată, rolurile n-au fost distribuite, tinerii și-au regizat rolurile. Întâlnirea a decurs într-un mod destul de firesc, n-au lipsit florile. Studenții ambelor instituții merită toate aplauzele. Pe acestă cale dorim să menționăm și rolul bibliotecilor, care împreună cu profesorii, de fiecare dată se implică în realizarea obiectivelor culturale ale comunității noastre.

Surse internet: http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/03/27/ziua-mondiala-a-teatrului-07-31-36 http://genezaart.ucoz.com/iura.html

11081370_789964161100370_2140220068337697791_n

 11048632_789963901100396_4775476926158811770_n

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s