Eminescu este infinit în spirit şi în forme. Partea a II-a


FILM

luceafMarele poet a fost omagiat şi în film. Un film documentar despre el a fost realizat cu o sută de ani în urmă şi a fost descoperit recent în Arhiva Naţională de Filme a României. Filmul a fost realizat în 1914 în legătură cu 25 de ani de la moartea lui M. Eminescu  de către Octav Minar, unul dintre primii şi cei mai importanţi cercetători ai vieţii poetului. Filmul este construit din trei părţi.

Un 1986 regizorul şi scenaristul Emil Loteanu, cunoscut în întreaga lume drept “basarabeanul care a pegizat Şatra” a reuşit să lansează pe ecrane filmul aristic în două părţi Luceafărul, frescă dramatică despre viaţa şi creaţia marelui poet reprezentativ al limbii române. Actorii Vlad Ciobanu (Eminescu în copilărie), Vasile Zubcu (Eminescu matur), Sandri Ion Şcurea (Vasile Alecsandri), Grigore Ciomârtan (Ion Creangă), Nicolae Sulac (Ocnaşul în lanţuri), Glebus Sainciuc (Flaşnetarul), Emil Loteanu (Dirijorul) au fost alături de creator, ajutându-l să pătrundă în tragismul vieţii geniului. Svetlana Toma (Veronica Micle), Maria Sagaidac (Maica Raluca) şi-au dovedit încă odată talentul de exepţie. Muzica lui Eugeniu Doga a întrecut, ca întotdeauna, toate aşteptările.

Luându-se în consideraţie timpul apariţiei filmului, trebuie de menţionat, că el a fost o ecuaţie cu totul nouă pe scena cinematografiei. A fost ceva neaşteptat, deoarece nu s-au mai făcut asemenea filme, care ar fi vorbit despre un poet şi sufletul lui. La marele Eminescu nu se poate ajunge doar prin biografie, se ajunge numai prin artă. Istoricul literar Iurie Colesnic, martor al acelor evenimente ne informează, că au fost reacţii dure la lansarea filmului, ce s-au dovedit a fi mai puternice decât simpla încercare de a preţui la justa-i valoare lucrarea. Critica şi-a redus la minimum instrumentele de lucru, necătând la faptul că E. Loteanu, prin toată creaţia sa anterioară – filmul Lăutarii cu nemuritorul său spirit popular, legendele frumosului din Poienile roşii,  romantismul pur din O şatră urcă la cer, ecranizarea într-o manieră strălicită a unei întregi epoci din filmul Gingaşa şi tandra mea fiară, prin lecţia de balet din filmul Anna Pavlova a pregătit terenul pentru a prinde Clipa! Prin realizarea acestui film Emil Loteanu a avut o mare îndrăzneală, a dat dovadă de un mare curaj artistic.

În 1988, pentru realizarea filmului artistic Luceafărul lui Emil Loteanu i se conferă Premiul de Stat al RSSM.

Tot în acest an la Televiziunea Moldovenească regizorul Loteanu inaugurează emisiunea La steaua care-a răsărit

Surse:

Colesnic, Iu. Basarabia necunoscută. Ch., 2010, vol. 8. p. 308.

Loteanu, E. Chemarea stelelor. Bucureşti, Ch., 2003. – p. 16.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s