Ziua Bibliografiei la filiala de Arte “T. Arghezi”


DSC00861De Ziua Bibliografiei la filiala noastră toate acţiunule desfăşurate s-au concentrat pe reevaluarea colecţiilor speciale şi peMari spectacole de opera activitatea de profil  a bibliotecii. Prin intermediul expoziţiei „Ediţii noi” utilizatorii au fost informaţi despre achiziţiile de carte din cele mai recente din colecţia „Arta plastică”, „Documente de muzică tipărită”, „Teatru” şi „Film”.  Informaţiile au fost completate şi cu asistenţă referitor la localizarea acestor colecţii, utilizarea site-ului bibliotecii, căutarea în OPAC, catalogul electronic al BM “B.P. Hasdeu”.  S-au realizat informaţii şi referitor la lucrul nostru specific. Toţi doritorii au primit cîte o listă de recomandare Cântece pe versuriule lui D. Matcovschi. Au fost şi vizitatori care s-au delectat cu audierea muzicii de operă din colecţia Mari spectacole de operă, compusă din 15 albume informative, însoţite de CD- DVD-uri, prezentată şi în cadrul expoziţiei tematice cu acelaşi nume. Această colecţie se bucură de mare succes printre utilizatori.

Pe marginea expoziţiei „Ziua Bibliografiei” şi „Breviar bibliografic” referitor la ediţiile bibliografice şi biobibliografice editate de BM „B.P. Hasdeu” echipa bibliotecii de Arte s-a refereit în special la lucrările-bibliografii ale scriitorilor-participanţi în programul de lectură a BM „B.P. Hasdeu” Chişinăul citeşte o carte, disponibile în filiala noastră – Vl. Beşleagă, N. Rusu, Iu. Filip, I. Hadârcă, A. Busuioc, N. Dabija, V. Dumbrăveanu, Iu. Colesnic. În evidenţă au fost puse şi bibliografii ale personalităţilor notorii – maestrului Glebus Sainciuc, renumitului autor al şargelor-portrete, artist plastic de la noi din ţară, a compozitorului E. Doga,  a Artistei Poporului P. Zavtoni, a folcloristului N. Băieşu, a criticului de teatru Larisa Ungureanu, a poetei Galina Furdui, versurile căreia sunt frecvent puse pe muzică.

Ce este bibliografia? – o întrebare pe care am primit-o pe parcursul acestei zile de la elevi, învăţători şi simpli vizitatori. DEX-ul ne dă mai multe variante explicative, spre exemplu descriere de specialitate a lucrărilor unui autor sau a lucrărilor referitoare la o anumită problemă. Pentru elevi am avut exemple demonstrative – cartea care cuprinde o bibliografie (Biblica. Atlasul Bibliei. O prezentare socială, istorică şi culturală, Buc.,2011), cartea Interpreţi din Moldova. Lexicon enciclopedic (1460-1960), Chişinău, 1996 în care informaţia despre fiecăre interpret este însoţită de bibliografie, cărţi cu doi sau mai mulţi autori Scriitorii Moldovei în lectura copiilor şi adolescenţilor. Dicţionar biobibliografic, Chişinău, 2004. Utilizatorul, pentru a regăsi mai uşor cărţile dorite din volumul imens de literatură, are nevoie de bibliografie. De aceea bibliotecarii pregătesc liste bibliografice, în care se regăsesc toate materialele informative pe care un autor le-a studiat pentru elaborarea lucrării sale. În materiale informative sunt incluse toate sursele, indiferent de suportul fizic şi cuprinde carti, reviste, ziare, radio, televiziune, INTERNET, email, CD-ROM-uri etc.

Utilizatorii au conştientizat că Ziua Bibliografiei înseamnă mai întâi de toate informare şi de aceea se marchează împreună cu Ziua Mondială a Informaţiei.DSC00832DSC00865DSC00828  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s