Dumitru Matcovschi: poetul cântecului


Toamnele când vin, codru-i de aramă, cerul – de cocor, zarea – de năframă. Sfântă casa-mare Moldova pare. Și ne este sufletul sărbătoare… Toamnele, la Moldova toamnele știu la fel ca mamele să ne-aline dorul. Toamnele, la Moldova toamnele, știu la fel ca mamele să ne-ndemne zborul… (Poezia, Toamnele, D. Matcovschi)

Dumitru Matcovschi este, înainte de toate, un poet al cântecului, al cântecului înțeles ca un șir armonios de sunete emise cu vocea, al cântecului în versuri: Inimă de mamă, Sărut, femeie, mâna ta, Dragostea poetului, Revenire, Cântecul copilului orfan, Basarabia, Dor de viață ș.a., al dorului: dor de neam (Frunzele s-au scuturat,/ păsările au plecat,/ nunțile se joacă-n sat, Ioane./ Joacă fete și flăcăi,/ sună și răsună văi,/ ce frumoasă-i lumea, măi Ioane!); dor de patrie (La margine de lume, venit din vremi bătrâne,/ un plai cu dulce nume înălțător rămâne./ Aici o vatră sfântă la sânul ei ne strânge/ și-o doină când se cântă/ o lume toată plânge. Plânge…); dor de viață (Dor de viață, patimă de veci…/Unde-s anii mei cei douăzeci?); dor de părinți (De ce nu știm să ne iubim părinții?/ De ce nu știm copii cuminți să fim?/ Părinții noștri luminoși ca sfinții,/ coborâtori din dor și suferințe…); dor de femeie (Sărut, femeie, mâna ta/ întotdeuna muncitoare,/ atât de mică și de floare…/Sărut, femeie, mâna ta./ Ca o aripă ce-a zburat/ și-a obosit neobosită,/ să odihnească liniștită,/ ca o aripă ce-a zburat);

Arta poeziei lui Dumitru Matcovschi poesedă un dar, dar de a fi mesagerul unor emoții, gânduri și idei însemnate pentru toți pentru neamul și istoria poporului, datinile și tradițiile, toate le găsim în poeziile cântate de interpreții de muzică ușoară și populară: Olga Ciolacu, Aliona Albu, Iurie Sadovnic, Sofia Rotaru, Anastasia Lazariuc, Alexandru Lozanciuc, Radu Dolgan, Gheorghe Țopa, Lidia Botezatu, Valentina Cojocaru, Arsenie Botnaru, etc. Versul matcovschian a fost cântat, este și va fi, deoarece renumiții compozitori autohtoni cum este regretatul Ion Aldea-Teodorovici și Mihai Dolgan alături de Ion Enache, Gheorghe Mustea, Constantin Rusnac, Daria Radu, nu au putut lăsa poezia lui D. Matcovschi fără a fi pusă pe portativ, creația lor muzicală a avut la bază opera  poetului național.

O clip, o singură, viață. De-a pururea veche și nouă. A mea și a ta, și a lui, și a mărului roșu, domnesc. Mă bucur. Trăiesc și mă bucur. Mă bucur de ploaia ce plouă, Mă bucur de pâinea cu rouă, mă bucur de-un vers eminesc. Se cântă, auzi? Ca în strană. E cântecul simplu și mare, În sânge-mi pătrunde, în sânge, și-n cântec mă pierd în sfârșit. Când toate vor trece – o, Doamne! – va trece și cântecul oare? Sau cântecul spre nemurire ne este, de zei, dăruit?

(Poezia Cîntecul, D. Matcovschi)

Pentru cei interesați cântecele pe versurile lui Dumitru Matcovschi accesați link-ul de mai jos

 http://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-shelves.pl?viewshelf=52&sortfield=title

Cantec1

 

Cantec

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s