Ştefan Petrache la 65 de ani


Stefan Petrache

Printre cei mai mari muzicieni ai estradei naţionale, este şi Ştefan Petrache. Un om cu har, care ne-a adus muzica aşa cum a simţit-o. La 8 mai împlineşte 65 de ani. A făcut studiile la Institutul de Arte G. Musicescu (astăzi Academia de Teatru, Muzică şi Arte Plastice) din Chişinău. A fost solist în Orchestra de estradă şi simfonică a Radioteleviziunii, în formaţiile vocal-instrumentale Orizont şi Contemporanul din Chişinău, director artistic şi solist al formaţiei Plai, solist în formaţia de propagare a muzicii a Filarmonicii din Chişinău.

Probabil noi, melomanii de atunci, nu vom fi în stare să adăugăm mai mult despre acest nume decât o spune despre sine însăşi Ştefan Petrache, însă modestia şi trăsătura care îl defineşte, ne face să apelăm totuşi la o carte lansată recent la Chişinău (2013)  Rockul, „Noroc”-ul & noi  (1966-1970) de autorul Mihai Ştefan Poiată. Cartea este despre celebra formaţie „Noroc” sau, după cum se spune în prefaţa ei un monument pentru „Noroc”.  Soarta a făcut în aşa fel, ca Ştefan Petrache şă fie primul solist al grupului  „Noroc”, primul mesager al rockului în fosta Uniune Sovietică, apărut pe fondalul destrămării unui alt ansamblu de tineret „Mugurel”.  Formația “Noroc” -“Contemporanul” a avut un succes enorm pe atunci. În martie – 1966, la Filarmonica de Stat din Chişinău a avut loc concertul de debut. În acel moment, din trupă făceau parte: Mihai Dolgan, Ștefan Petrache, Eugen Vorobiov, Victor Legaci, Valentina Repeţchi, Vasile Verdeş, Victor Rusnac şi Olga Sorokina. Ştefan Petrache mărturişeşte despre felul cum se manifestau în scenă membrii formaţiei …era ceva foarte firesc, adică de pe scenă venea ceva foarte adevărat, necârpit, nedirijat, nelustruit, pe scenă totul era de un firesc extraordinar, de la noi toţi. Noi radiam curăţenie şi… ne-ştire. Eram asemeni unui prunc, care se naşte şi nu înţelege ce se întâmplă cu el, dar îşi face plăcerea dintr-o… necesitate firească. Să te fi numit  ”Noroc” sau ”Contemporanul” în vremea aceea era o sfidare și totuși, cei care au opus rezistență regimului sovietic, au demonstrat nu doar putere de caracter în pofida oricăror consecințe, ci și gândire logică, simțul identității naționale românești și demnitate. Mihai Dolgan, compozitor şi interpret cunoscut din Republica Moldova a fost liderul formației ”Noroc”. Deși au fost nevoiți să cânte și în rusă, formatia ”Noroc” a reușit în timpul imperiului sovietic să cânte în limba română pe scenele mari ale imperiului, în special în țările baltice. Concertele lor erau așteptate ca cele ale trupei ”Beatles”.

norocInterzicerea şi destrămarea „Noroc”-ului a fost o pagină de tristă faimă pentru cultura naţională. Interpretul de muzică uşoară, cunoscut şi îndrăgit de toată republica, de admiratorii din afara hotarelor ţării ca România, Rusia, Ukraina a continuat de unul singur să-şi amplifice posibilităţile sale vocale, să-şi cultive multilateral talentul său de artist. Cariera artistică şi harul profesionalismului le-a dezvăluit în vâltoarea timpului prin lansarea mununatelor sale piese, care în timp au devenit şlagăre: „De-aş avea”, „În august”, „Chemarea casei părintești”, „Adevăruri”, „Eu vin”, „Șapte căni”, „Ce te legeni, codrule”, „Și dacă ramuri bat în geam”, „Adevăruri. Pe acest pământ”. A demonstrat că este un artist cu o voce aparte, care are nevoie de compozitorii săi. Nu i-a prea avut după cum n-a avut parte nici de spectacolul vieţii sale. Cu toate acestea şi-a asumat cu responsabilitate destinul. În ultimii (mulți) ani, de când s-a retras din activitatea artistică, s-a ocupat de afaceri. Ca de obicei, despre el se spune că este modelul de artist care, atunci când trebuie, trage la timp cortina și apare în scenă doar de dragul unui cerc restrâns de prieteni. Vocea inconfundabilă a interpretului, vocea generaţiei de aur a muzicii uşoare din Moldova ne însoţeşte cu drag la evenimente ocazionale, dar şi fără ocazii, pur şi simplu, sufleteşte, profund şi emoţionant, până la lacrimi.

                                                                                        A. Moldovanu

Advertisement

One thought on “Ştefan Petrache la 65 de ani

  1. Lidia Kulikovski says:

    Bravo! pentru articol! Dar unde-s tag-urile? Formația Noroc, formația Orizont, Formația Contemporanul, Formația Plai, Genarația muzicală 70, muzica ușoară basarabeană, Orchestra de estradă şi simfonică a Radioteleviziunii,

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s