Lansarea cărţii „Din culisele vieţii” de Ion Deordiev


Consemnare de Anastasia Moldovanu

5Cu participarea elevilor de la liceele „M. de Cervantes” şi „Al. cel1 Bun”, însoţiţi de profesorii de limbă şi literatură română de la aceste instituţii, dd. Virginia Groza şi Anastasia Oprea a avut loc lansarea cărţii date în spaţiul bibliotecii, o lansare însoţită de multă lumină, binecuvântată de sărbătoarea „Bunăvestirei”.

Tudor Palladi, critc literar, poet şi prefaţatorul cărţii a făcut o incursiune în creaţia scriitorului I. Deordiev, membru al US, referindu-se la genurile pe care le-a abordat în timpul vieţii : deşi fiind poetul ironic, a scris multă literatură şi pentru copii.

4În cartea respectivă I. Deordiev s-a inspirat din viaţa oamenilor de3 zi cu zi, făcând haz de necaz pe seama viciilor, inclunzându-le în cadrul unor epigrame, catrene –  strofe cu patru versuri, întâlnite cel mai des în poezia românească. Cartea poate servi în calitate de bun condrumeţ (nu contează cât timp), se citeşte uşor, însă cert e faptul, că fiecare rând scris are şi o sujestie pentru cititor. T. Paladi a făcut o punte de legătură între aceste învăţături şi şansele pe care ni le oferă viaţa. Omul trebuie mai întâi de toate să mediteze asupra misiunii pe care o are, să-şi conşientizeze propia-i existenţă.

Protagonistul activităţii, d. I. Deordiev şi-a expus părerea faţă de cartea sa, enunţând cunoscuta frază – omul din greşeli se învaţă. Debutul său literar îl consideră anii 1957-58, iar de atunci au urmat mai multe cărţi. A avut predelecţie spre dramaturgia pentru copii, piesele-i fiind jucate pe scena teatrelor pentru copii, însă totuşi, genul preferat i-au fost aforismele, în speranţa că scriindu-le, lumea se va face mai bună, iar legile lăsate nouă de bunul Dumnezeu se vor respecta. Pe parcursul anilor a publicat în presa periodică mai mult de zece mii de aforisme şi epigrame. Îndemnul spre carte şi lectură – cel mai temeinic izvor de învăţare – a fost mesajul său adresat tinerilor. Referitor la greutăţile vieţii a recomandat să fim asemeni florii de pe marginea drumului, care necătând la toate intemperiile, ea îşi face datoria sa în faţa vremii.

Aliona Vîrlan, directoarea instituţiei, a accentuat mai multe momente din carte, referindu-se la tema credinţei, care, cu bună seamă, fiecare din noi o poartă în suflet, a dat citire unor catrene, a accentuat rolul cărţilor în formarea elevului prezentând şi expoziţia de cărţi „Momente de popas” recomandate spre lectură, a adus mulţumiri invitaţilor pentru donaţia de carte şi prestaţia interesantă, la care s-au alăturat şi profesorii.

În încheere elevii au fost informaţi despre Programul de lectură „Chişinăul citeşte o carte”  – trei cărţi de scriitorii Vl. Beşleagă, M.Ş.Poiată şi Iulian Filip : respectiv „Zbor frânt”, „Voiaj de nuntă în trei” şi „Urmele mele frumoase”.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s