O călătorie prin lumea versurilor


1 “O călătorie prin lumea versurilor” a fost cuprinsă într-o oră de lectură la Biblioteca de Arte “T. Arghezi” de Ziua Mondială a Poeziei. De altfel, o iniţiativă în premieră, a realiza un concurs al unei ore de lectură între filialele noastre, a fost lansată de Biblioteca Municipală “B.P.Hasdeu”.

La această oră de poezie au participat elevii claselor a V-a şi a X-a a liceului român-spaniol “M. de Cervantes”, ghidaţi de profesoara de limbă şi literatură română d. Liuba Malinovschi, invitaţii bibliotecii, d. Ion Coşeriu, actor la teatru “Satiricus” din capitală şi d. Valentina Butnaru, preşedinta Sosietăţii “Limba noastră cea română”, şi desigur, reprezentanţii filialelor B.M.”B.P. Hasdeu”. Activitatea în sine a conţinut un mesaj consacrat  poeziei. O poezie în contextul artei, fiind o parte componentă a ei, alături de teatru, dans, muzică, pictură.  Despre poezie au vorbit şi titlurile expoziţiilor tematice “Florilegiu poetic universal” şi “Gala poeziei româneşti”. Pentru a consemna o sărbătoare a Poeziei, de către organizaţia UNESCO a fost declarată  Ziua Mondială a Poeziei, la 21 martie, cu scopul de a încuraja lectura, a redacta, a publica şi a preda poezia în lumea întreagă. La noi în republică această zi se marchează într-un mod deosebit de frumos. Pe lângă faptul că au loc multe evenimente culturale, şi în special lansări de noi cărţi, pentru Ziua Poeziei este preconizată şi editarea unui volum-antologie “Cartea Poeziei” pentru fiecare an respectiv.

În cadrul activităţii s-au făcut unele repere la istoria poeziei şi la întrebarea ce este poezia. Asupra sensului poeziei au meditat poeţii timpului. Primul poet considerat, anticul Aristotel şi-a inclus scrierile sale în poezie în opera “Poetica”; “Poeţii sunt inima umanităţii”- a spus dramaturgul Eugene Ionescu;  sunt “cuvintele potrivite” – a spus T. Arghezi. Asupra poeziei se meditează  şi la timpul prezent. D. Matcovschi ne-a lăsat moştenire peste 50 de volume de poezie. Trudind asupra lor el spunea …

Drămuesc, munca de Sesif, cuvinele. Aceasta e poezia... Unele poeme în genunchi se scriu, rugăciuni. Şi se ascultă cu ochhii închişi… Zăbavă mondenă poezia nu poate fi. La întrebarea cum înţelegem poezia, părerile n-au ezitat. Poezia este frumosul din noi, este expresia sufletului nostru – au spus în unison elevii. S-au rercitatat frumoase poezii, printre care merită să menţionăm grupul din clasa a V-a împreună cu Denis Midone, Eni Andreea, Halata Victoria, Genisa Ţaulean ş.a. Participanţii la activitate au fost impresionaţi de felul în care s-au citit poeziile, cu sufletul şi cu toată înţelegerea. Impresiile pozitive au fost alimentate şi prin prestaţia muzicală a lui D. Midone, cîştigătorul concursului muzical Eurovision 2012 din partea Republicii Moldova.

Actorul I. Coşeriu a venit în faţa auditoriului cu un omagiu adus poetului Eugen Cioclea, poet care poartă în sine lirismul răvăşit (V. Răileanu), citind fragmente din cartea “Ofsaid”.

Activitatea a inclus şi un exerciţiu al memoriei, cuprinzând mai multe întrebări despre versurile date citirii. Despre colaborarea bibliotecii cu şcoala şi impactul pozitiv al acestei colaborări a vorbit d. L. Malinovschi. Invitata evenimentului d. V. Butnaru a avut un prilej deosebit să vorbească despre Societatea “Limba noastră cea română” la o distanţă de 24 de ani de activitate.  Au fost donate cărţi, ziare şi materiale promoţionale. La sfârşitul orei de lectură s-a făcut referire la cea de-a 11-a ediţie al programului “Chişinău citeşte o carte” şi “Copiii Chişinăului citesc o carte”. Trei cărţi au fost propuse pentru acest an : “Urmele mele frumoase” de Iulian Filip, „Zbor frânt” de Vladimir Beşleagă şi „Voiaj de nuntă în trei” de Mihai Ştefan Poiată. Lectură plăcută!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s