Bucătaru Victor, regizor


În dimineaţa zilei de astăzi s-a stins din viaţă marele regizor Victor Bucătaru, la vârsta de 64 şi  ani. Dumnezeu l-a luat în ceruri…

bucataru S-a născut la 25 decembrie 1948 în satul Moara de Piatră, raionul Drochia, Republica Moldova. Mama sa visa să-l vadă preot, iar tatăl sau îşi dorea să-l dea la facultatea de medicină. Victor,   fiind încă elev în clasa a X-a era pasionat de teatru, devine membru al Studioului Teatral, montează piesa „Omul cu mîrţoaga” de G. Ciprian, care a avut succes la spectatori. Drept urmare, Victor i-a decizia să depună actele la facultatea de regie la AMTAP, pe atunci Institutul de Arte „G. Muzicescu” pe care îl finisează  în anul 1971. După absolvire i se propune postul de director al Teatrului de Tineret de la Bălţi, după doi ani este deja regizor secund la studioul „Telefilm”. În anul 1975 absolveşte Cursurile Superioare de Regie de la Moscova şi devine regizor al studioului „Telefilm” (1978-1991). Membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova devine în anul 1980.

Fondează în anul 1991 Studioul Independent de filme SINM. Este ales preşedinte al Uniunii Cinematografiştilor din Moldova în anul 1991 şi activează în această funcţie până în anul 1993.

V. Bucătaru este autorul reportajelor video din timpul conflictului armat din anul 1992 din Transnistria, care erau transmise de posturile de televiziune ВВС, TF-1, Canal TV-Boston, Canal Los Angeles, TVR.

Pe parcursul anilor 2000-2001 V. Bucătaru a fost directorul canalului ORT TV din Moldova − «Analitcinemagrup». Din anul 2003 până în anul 2005 a fost director la «Proiect Etnos», finanţat inclusiv şi de Consiliul Europei.

În anul 2008 a fost preşedinte al Juriului la Festivalului internaţional de filme documentare «Сronograf», care a avut loc în Moldova.

Premii: Premiul al II-lea şi Diploma Pentru cea mai buna regie a unui film muzical:  „Doine şi jocuri” la Festivalul Republican de filme televizate, 1979, ediţia I-a; Diploma Pentru cea mai buna regie a unui film muzical „S. Bodiul interpretează din Bach” la Festivalul Republican de filme televizate,  1980, ediţia II-a;

Diploma Pentru cel mai bun film despre dezvoltarea culturii – „Efectul coordonării” la Festivalul Republican de filme televizate, 1980, ediţia II-a;

Maestru în Artă – 1993;

Medalia “M. Eminescu”, 1998.

Linkuri utile:

 http://www.cinema.art.md/person/212/index.html

http://www.jurnal.md/ro/news/a-murit-victor-bucataru-1155006/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s