Lecturile verii în acţiune


Vacanţa de vară, mult aşteptată de copii şi de data aceasta a venit cu splendoarea ei: mult soare, multe bucurii şi o diversitate consistentă de oportunităţi de relaxare şi folosinţă a timpului liber. Biblioteca vine şi ea cu posibilităţile ei. Cineva spunea, că astăzi bibliotecile sunt acele locuri, unde într-adevăr se petrec lucruri frumoase, veritabile şi sincere. Se acceptă aproape unanim că acest spaţiu reprezintă un sistem de principii şi valori, care reflectă întreaga activitate a unei colectivităţi. Principiul continuităţii, atribuite bibliotecii este viabil prin transmiterea directă a procesului de organizare, instruire, odihnă şi securitate a vieţii copiilor pe perioada estivală, astfel încât micii utilizatori să profite din plin de aceste posibilităţi.

   Programul „Lecturile verii” la Filiala de Arte s-a început cu instituirea unei echipe de muncă şi odihnă, pentru a realiza sarcinile puse, în scopul asistenţei acordate beneficiarilor – copii, care dintr-un motiv sau altul nu şi-au pregătit încă rucsacul pentru o călătorie spre munte sau mare, la bunei sau prieteni. Activităţile în cadrul echipei se desfăşoară cu începere de la ora 11.00 până la 14.00, fiind însoţite de pauze dinamice, un mic prânz şi după posibilităţi, excursii. De fiecare dată, adunaţi în jurul bibliotecarului copiii sunt ghidaţi de expresia-deviză „lucrurile frumoase se fac cu oameni frumoşi”, prin aceasta avându-se în vedere valoarea deosebită a micilor lucruri, construite şi realizate de copii în fiecare zi. Citim şi pictăm – aceste două angajamente le-am realizat în prima săptămână. Am lecturat din „Prinţul fericit” de Oscar Wilde, impresiile le-am aranjat frumos pe hîrtie, practicând astfel pictura în acuarelă, creion, cariocă şi desen şi apoi toate ideile au fost comentate, volens-nonvolens, implicându-i în procesul de vorbire coerentă, exprimare concretă, imaginaţie artistică. O coincidenţă frumoasă a fost în aceste zile şi primirea unui nou lot de carte nouă în bibliotecă, în special cărţile pentru copii din colecţia Adevărul, care i-au făcut pe unii din ei să plece acasă spre sfârşitul zilei de muncă. În cadrul laboratorului de creaţie HandMade activează şi tabăra de creaţie „Meşter-Faur 2013” sub egida conducătorului de cerc Radu Granaci, care în paralel mai organizează pentru copii şi deplasări prin oraş la diverse obiective turistice.

În repetate rînduri bibliotecarii primesc întrebări din cele mai diverse, dar la una din ele aş vrea să comentez: este sau nu munca bibliotecarului o muncă creativă – întrebarea cu pricina. Este??? Doar atunci, când un bibliotecar promovează o carte nouă, organizează un eveniment sau realizează un concurs între diverse categorii de utilizatori, iniţiază noi şi noi teme de discuţii despre cum şi despre ce, el nu are un ghid special de sfaturi sau indicaţii metodice, ci o face din accepţiunea proprie a momentului propice, a bagajului de cunoştinţe pe care-l acumulează în pofida strădaniei sale în aşa mod, încât să nu fie încălcate dreptul copilului la cunoştinţe şi informaţie. De o face bine sau altfel – judecătorul este copilul. El decide, dacă mai are dorinţă să vină sau nu la bibliotecă, doar o face din cont propriu. Imaginile de mai jos demonstrează instantanee din unele secvenţe de activitate împreună cu copiii.

DSC00635969713_573670582672745_321129830_n296145_3101741597746_1531336549_n941895_573671879339282_549702831_nDSC00526 (1)389333_3101735397591_680435884_n

2 gânduri despre &8222;Lecturile verii în acţiune&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s