Poetul Tudor Arghezi şi biblioteca sa


Casa memoriala Tudor Arghezi-din-bucurestiAstăzi, 21 mai,  se împlinesc 133 de ani de la naşterea poetului Tudor Arghezi. În viaţa lui, de loc uşoară, el a îmbrăţişat mai multe activităţi. A fost prozator şi publicist, gazetar şi promotor al adevăratelor valori culturale româneşti – limba, cartea şi literatura, a pus mare accent pe arta scrisului şi a picturii, a dat importanţă principiilor morale şi cultural-educative a tinerii generaţii în spiritul cărţii şi a lecturii. În anul 2010, când instituţia noastră a decis să-i poarte numele, fiica poetului, Mitzura Arghezi, a fost prezentă la acest eveniment. Şi-a început discursul său cu deosebite emoţii, reamintindu-şi episoade din viaţa de familie, despre vizitele sale (dar şi a lui T. Arghezi) precedente în Basarabia. Atunci d. Mitzura a spus … nu pot să plec din astă viaţă, fara ca să nu ştiu, că o bibliotecă din Chişinău îi va purta numele tatălui meu, căci poetul a iubit acest colţ de pământ – Basarabia. Deja al patru-lea an consecutiv filiala de Arte „T. Arghezi” din reţeaua BM “B.P. Hasdeu”, oraşul Chişinău, onorează acest prestigios nume prin activitatea care o realizează. În jumătatea a doua a lunii mai biblioteca îşi lansează cel mai important şi mai complex program al anului –  Săptămâna Uşilor Deschise, cartea de vizită a bibliotecii; lunar, utilizatorii-doritori se adună la discuţii literare sub egida Cenaclului literar „T. Arghezi”; sunt organizate excursii, zile de informare, expoziţii de carte cu genericul „Tudor Arghezi”. În acest an, echipa bibliotecii şi-ar dori să o aibă în vizită ca oaspete de onoare pe d. Mitzura Arghezi, fapt, care ne-ar încuraja şi mai mult în activitatea noastră. Am simţit din partea D-ei respectul, bunăvoinţa şi afecţiunea, calităţi omeneşti la mare căutare în timpul nostru accelerat. Şi pe această cale, îi dorim distinsei doamne multă sănătate şi energie pentru încă mulţi ani înainte.

Să nu lăsăm cuvintele nici să doarmă, nici să amorţească, nici să zacă, nici să moară.  Ele sînt comoara noastră de mare avuţie

Tudor Arghezi

One thought on “Poetul Tudor Arghezi şi biblioteca sa

  1. biblioart says:

    Reblogged this on Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi” and commented:

    Astăzi se împlinesc 140 de ani ai scriitorului Tudor Arghezi și 10 ani de la momentul când Filiala de Arte a primit numele poetului ca patron spiritual, un eveniment reprezentativ pentru instituția noastră. Îl consemnăm în fiecare an în această zi .

    Tudor Arghezi, pe numele său real Ion N. Theodorescu ( 21 mai 1880, București -14 iulie 1967), poet modern, dar și tradiționalist, cunoscut ca autor ce a dezvoltat lirismul românesc sub influența baudelairianismului, a fost distins cu Premiul internațional Johann Gottfried von Herder în 1965 și nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Literatură în același an, pentru o activitate prodigioasă.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s