Expoziţie de pictură şi grafică Poezie şi limbaj plastic


Vernisaj de pictură şi grafică

O impresionantă expoziţie de pictură şi grafică a fost vernisată în sala mare a Bibliotecii de Arte „T. Arghezi”, remarcabilă prin coerenţa viziunii şi atitudine spirituală. Au fost prezenţi personalităţi culturale din comunitate Eleonora Sâdnic, jurnalistă, profesoară, critic de artă, poeţii Mihai Morăraş şi Raisa Plăieşu, profesori şi elevi de la Şcoala muzicală “M.Bieşu”, care s-au prezentat cu un frumos concert muzical interpretat la şapte chitare (clasice), profesori şi elevi de la Lieceul teoretic “Liviu Rebreanu”, care au venit pentru a o susţine pe profesoara lor Violeta Didic.  De această dată surpriza publicului au fost membrii familiei Didic – Vasile, Violeta şi Viorica, care au venit cu un set de lucrări de pictură şi grafică din seria întitulată Poezie şi limbaj plastic.

Vasile Didic

Vasile Didic

Vasile Didic, tatăl, este o personalitate bine cunoscută în lumea artelor vizuale, un artist cu o activitate laborioasă, consemnată în sursele mass-media de la noi, cu multe expoziţii în ţară şi în străinătate (România, Federaţia Rusă, Ucraina, Tatarstan, Franţa, Germania, Israel, Polonia, Statele Unite ale Americii). Este familiarizat cu diverse genuri al picturii: peisaj, natură statică, portret, compoziţie tematică etc. Dintre cele mai reprezentative lucrări ale sale sunt menţionate Mai am un singur dor, În bătaia vântului, Cugetare. O zicere din filosofia indiană spune că „omul este suma tuturor acţiunilor sale”, repetată şi la întâlnirea de astăzi de către interlocutoarea Eleonora Sâdnic. V. Didic este şi profesor de desen, pictură şi compoziţie la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chişinău şi a iniţiat în artele frumoase mulţi începători. Dar cel mai semnificativ lucru este, că harul său a fost preluat de fiicele sale Violeta şi Viorica. Acest moment nu trebuie de privit ca un tribut numai al tradiţiei, dar este în primul rând o mărturie a caracterului relaţiilor familiale, construite pe un fundament trainic al prieteniei, bunei înţelegeri şi al comunicării, fapt care nu a scăpat din vizorul celor prezenţi la manifestaţie. Viorica Didic. … îmi place mult ceea ce fac…Posibilităţile creatoare ale Vioricăi au fost remarcate de

Viorica Didic

Viorica Didic

vorbitorii prezenţi la manifestaţie d. E. Sâdnic, poeţii Mihai Morăraş şi Raisa Plăieşu, Maia Didic. Este o învingătoare, care îţi dă impresia că se joacă cu culorile. Este o pornire a sufletului ei, execută prin intermediul posibilităţilor digitale lucrări extraordinar de talentate. Desenele ei, spune M. Morăraş, văd metafora din poezie, cu alte cuvinte îşi expune viziunea prin grafica creată de ea. Deşi este la o vârstă destul de tânără, are deja o experienţă în domeniul graficii de carte pentru copii, grafică pentru diverse reviste pentru copii şi tineri şi mai are o frumoasă colaborare cu poetul M. Morăraş, poeta R. Plăieşu, Ecaterina Fialcovschi, Olguţa Bostan, Cornel Bufteac ş.a., toţi reprezentanţi din domeniul literara de la noi. Viorica îşi face prezenţa sa prin expoziţii personale şi de grup în ţară şi în Europa, o întâlnim frecvent cu noi lucrări în cadrul activităţilor culturale din reţeaua de biblioteci ale comunităţii.

Violeta Didic. Pentru ea pictura este un destin, pe care-l împărtăşeşte împreună cu profesia de învăţător. Tablourile ei sunt marcate de profunzimea, cu care vede lumea şi Universul (expoziţia consacrată Anului

Violeta Didic

Violeta Didic

Eminescu). Are lucrări ce înmănunchiază expoziţii personale în diferite structuri ale comunităţii noastre (ONG-uri, biblioteci, ambasade, teatre), participă la mai multe expoziţii reprezentative de grup în uniuni de creaţie, la nivel republican şi internaţional.

În concluzie. Cu siguranţă, putem lesne să vorbim despre o dinastie de artişti plastici şi designeri – dinastia V. V.V. DIDIC. Ei merită tot respectul şi admiraţia noastră.

 

Advertisement

One thought on “Expoziţie de pictură şi grafică Poezie şi limbaj plastic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s