Ziua Culturi Naţionale


Ziua Culturii NationaleNou!!! Ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu este considerată şi ca Ziua Culturii Naţionale în Republica Moldova. După multe incertitudini, păreri şi opinii din cadrul discuţiilor, ce au avut loc în forumul legislativ al ţării  faptul a fost confirmat.  Este un eveniment important şi de mare prestigiu  în viaţa culturală a românilor basarabeni. Ziua de 15 ianuarie are o semnificație simbolică pentru poporul nostru, pentru că e asociată cu naşterea lui Mihai Eminescu… Dar Eminescu ne este numai un poet de geniu. Este ceva mai mult. El este cel dintâi care a dat un stil sufletului românesc şi cel  dintîi român în care s-a făcut fuziunea cea mai serioasă – fuziunea normală – a sufletului daco-roman cu cultura occidentală. El, vagabondul, lipsit de diplome şcolare, feciorul lui Gheorghe Eminovici de la Ipoteşti, este eroul culturii noastre moderne. Aceasta se poate învedera chiar numai prin argumentul lingvistic. Comparaţi limba din poeziile lui cu limba oricărui scriitor român şi veţi vedea că la nici unul elementul autohton nu s-a îmbinat atât de armonios cu cuvintele noi, expresia fuziunii perfecte a sufletului naţional cu gândirea europeană (Garabet Ibrăileanu).

Părerile şi opiniile personalităţilor cultuale de la noi  susţin ideea,  că în această zi (fiind o sărbătoare dublă), trebuie să fie pus un accent mai profund pe organizarea evenimentelor culturale, științifice, prezentarea spectacolelor dramatice și muzicale, consacrate geniului eminescian și nu doar în Chișinău, dar și în raioanele republicii. Ludmila Burlaca, licenţiată în cultură se exprimă cu referire la această zi: Evident că Ziua Naţională a Culturii trebuie să devină sărbătoarea, care ar da start tuturor sărbătorilor organizate pe parcursul anilor… În acelaşi timp, susţin că nu trebuie să aşteptăm ca cineva să organizeze evenimentele pentru noi. Dimpotrivă, fiecare cetățean cu demnitate națională trebuie să-și aducă contribuția – să scrie versuri, să recite, să citească, să cânte, să depună flori la bustul lui Eminescu, să iasă în fața tinerilor să le vorbească despre simbolul nostru național, atunci va fi o sărbătoare adevărată. Interpreții, oamenii de știință trebuie să se implice, să se organizeze conferințe, comemorări, concerte, spectacole, ca să știe lumea despre această zi.

Activitatea filialei de Arte “Tudor Arghezi” este direct implicată în promovarea valorilor culturale naţionale nu numai în comunitatea chişinăuiană, dar şi în toată ţara, dat fiind faptul că este unica instituţie din Republica Moldova cu un statut de acest fel. Agenda de lucru a bibliotecii este completată cu acţiuni diverse.  Ziua de 15 ianuarie dă startul acţiunilor culturale care va include întâlniri cu personalităţi muzicale, teatrale, literare, din domeniul artei plastice, concursuri şi recitaluri poetice, serate de creaţie artistică, expoziţii de documente tematice. Invităm toţi doritorii, ca prin intermediul bibliotecii să participe activ în organizarea şi desfăşurarea evenimentelor culturale semnificative, demne de Ziua Naţională a Culturii Naţionale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s