Anul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici : IMPACT


Prioritatea anului 2012, ca fiind una naţională a căpătat o semnificaţie aparte în activitatea filialei de Arte “Tudor Arghezi”. Programul cultural a fost racordat acestui eveniment important pe parcursul întregului an. A fost o platformă complexă, exprimată în acţiunile cultural-muzicale, informative şi bibliografice realizate de echipa bibliotecii în beneficiul utilizatorilor, un public neomogen atât după categoriile de vârstă cât şi apartenenţa socială. Toate iniţiativele au fost reprezentative în primul rând prin mesajul lor de cunoaştere mai în detaliu a vieţii şi activităţii personalităţilor, devenite deja legendare în istoria culturii naţionale, cuplul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Pe parcursul întregului an biblioteca a pus la dispoziţia vizitatorilor expoziţia de diverse documente din colecţii, care continuu au fost completate cu apariţii noi din periodicele anului şi din alte mijloace mass-media.  În scopul cunoaşterii mai profunde a temei au fost  întocmite şi realizate o serie de materiale promoţionale distribuite utilizatorilor. În procesul de informare au fost folosite pe larg şi produsele create de bibliotecă, pliantul informativ  Ion şi Doina – în culisele veşniciei, unde într-o formă succintă este ilustrată memoria colectivă a basarabenilor şi a diasporei româneşti faţă de inconfundabilii Ion şi Doina, exprimată în creaţia artistică monumentală prin crearea monumentului Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, în emiterea unei monede comemorative naţionale Doina şi Ion Aldea-Teodorovici – două inimi gemene şi în domeniul filatelie prin lansarea unui Plic special şi timbre consacrate marilor cântăreţi;  lista bibliografică Două inimi gemene – Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, alcătuită din peste o sută de surse bibliografice şi mapa tematică Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, ce conţine material informativ, selectat din diverse surse bibliografice.  Astfel am identificat, că opera lor de creaţie a evoluat în mai multe etape şi constituie o parte integrantă şi importantă în istoria de dezvoltare a ţării noastre în ultimele decenii ale secolului XX.  Această activitate, purtată sub marca patriotismului naţional, a dragostei de ţară, limbă şi neam este de fapt dezideratul epocii „de aur” al tinerilor de atunci – studenţi, poeţi şi scriitori, artişti, interpreţi şi compozitori, care prin voluptatea şi ideile lor au ştiut să mobilizeze un popor, pentru a-şi regăsi identitatea.

Acţiunile de omagiu faţă de cuplul muzical au cuprins activităţi cu elevii de diferite vârste, încadrându-se în ore de lectură, de muzică, prezentări de carte şi de expoziţii tematice, de discuţii despre ei. Deşi durata activităţii lor a fost de scurtă durată, intensitatea ei a rămas pentru noi ca o chemare cu bătaie lungă. Fiecare an din viaţa lor scurtă reprezintă un capitol dintr-un tot întreg. Bunăoară, cu mult interes a decurs disputa despre implicarea artiştilor în războiul de pe Nistru pentru integritatea ţării. În timpul conflictului transnistrean, artiştii au fost alături de combatanţi la numai 300 m. de linia frontului, care prin semnificaţia tricolorului şi a pieselor-şlagăre, i-au susţinut şi îmbărbătat cu stoicism. Alături de ei în acele clipe s-au aflat poetul Gr. Vieru împreună cu scriitorul de peste Prut Adrian Păunescu, luptător înflăcărat pentru cauza noastră. Flacăra românismului a fost transmisă pe cale muzicală şi dincolo de Prut de către Ion şi Doina, în cadrul Festivalului de la Mamaia. Clasicul nostru contemporan, regretatul poet Grigore Vieru, referitor la dispariţia fizică a celor doi mari artişti spunea: „Doina şi Ion, trecuţi în legendă, s-au topit în suferinţele acestui pământ, iar noi, la rândul nostru, ne vedem şi mai clar propria fiinţă rănită în oglinda neasemuitului lor har. Artistul nu poate inventa bucuriile, nici durerile poporului său. Asta au înţeles-o Doina şi Ion. Ei n-au inventat nimic, ei pur şi simplu, au ars în cântecul lor”.

Un interes aparte au prezentat materilele publicate în presa vremii despre viaţa şi activitatea artiştilor, fotografiile postate prin intermediul reţelelor sociale unde se regăsesc protagoniştii în diferite momente de activitate, înconjuraţi de prietenii Gr. Vieru, A. Păunescu, D. Matcovschi şi a. Bibliotecarii au folosit cu ingeniozitate aceste resurse pentru a lărgi orizontul cunoştinţelor despre Doina şi Ion. Cu fiecare vizită la bibliotecă a grupurilor de utilizatori nu s-a ratat ocazia de a-i informa despre diferite aspecte din creaţia cuplului. Programul de realizare a priorităţii naţionale a fost axat pe mai multe prezentări a cărţii Ion şi Doina, Doina şi Ion, a trecerii în revistă a documentelor ce conţin date despre activitatea cultural-muzicală a artiştilor, au fost selectate din literatură textele însoţite de muzica compozitorului, sau repus în valoare discurile de vinil şi actualizate notele muzicale din diferite culegeri  cu muzica imprimată şi scrisă a compozitorului şi interpretului Ion Aldea-Teodorovici. Astfel, echipa bibliotecii a  contribuit la aprofundarea cunoştinţelor utilizatorilor despre importanţa priorităţilor naţionaleşi au şlefuit în profunzime marele talent muzical şi melodic al cuplului. Ion Aldea-Teodorovici a compus mai mult de 500 de cântece de estradă şi pentru copii, muzică pentru 16 filme de lung metraj şi 319 spectacole de teatru, colaborând fuctuos cu poeţii Gr. Vieru şi D. Matcovschi, cu regizori de teatru şi cinema, cu oameni de cultură de la noi şi de peste hotarele ţării.

Subiectul discuţiilor despre talentaţii artişti a fost prezent şi la activităţile grupurilor pe interese, unde s-au interpretat frumoasele melodii, devenite în timp şlagăre îndrăgite. Tema a fost abordată şi pe paginile blogului tematic al bibliotecii, unde s-au postat materialele de referinţă, începându-se cu declaraţia despre prioritatea naţională a Anului Ion şi Doina Aşldea-Teodorovici. Tema a fost solicitată şi cu ocazia diverselor evenimente culturale din viaţa ţării. La început de nou an şcolar prima lecţie susţinută de profesori în faţa elevilor a fost ora despre demnitate a patrioţilor neamului. Biblioteca a venit în ajutorul învăţătorilor în vederea pregătirii informaţiei pentru lecţia dată, punând la dispoziţie şi un video clip muzical din opera interpreţilor. Memorabilă a fost şi discuţia la tema Să ne cunoaştem istoria neamului prin oamenii săi remarcabili, realizată în cadrul clubului “Sub steaua copilăriei”, unde elevii claselor primare au făsut cunoştinţă cu date importante din istoria renaşterii naţionale, legată de numele acestor două personalităţi, au aflat despre strada cu acelaşi nume din oraşul Chişinău şi despre liceul “Ion şi Doina Aldea Teodorovici”.

Un alt eveniment important în viaţa culturală a ţării noastre îl prezintă şi Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară Două inimi gemene, care este organizat în luna noiembrie a fiecărui an în memoria artiştilor-cuplu. În 2012 Festivalul a întrunit cea de-a VIII-a ediţie cu participanţi din peste 16 ţări. În dezvoltarea temei despre opera de creaţie a Doinei şi lui Ion, cât şi despre importanţa lor în procesul de renaştere naţională biblioteca şi-a onorat îndatoririle, contribuind prin elaborarea a trei produse sau instrumente de cercetare în domeniul dat: listă bibliografică, pliant informativ şi mapă tematică, care indiscutabil, vor servi de un real folos în munca cadrelor pedagogice, a elevilor şi studenţilor cât şi a doritorilor.

Advertisements

5 thoughts on “Anul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici : IMPACT

 1. Aliona says:

  Într-adevăr sau realizat foarte multe lucruri bune şi utilie pentru utilizatori şi non-utilizatori, pentru specialişti din domeniul muzicii, necătând la faptul că Filiala a suferit greutăţi cu personalul, cu documentele dedicate acestiu cuplu legendar, la început de na bibliotecarii ştiuau doar de o carte despre Ion şi Doina Aldea-teodorovici, dar sau concentrat şi mobilizat şi au realizat un şir de acţiuni dedicate Anului Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Bravo echipei şi succese pentru anul curent

  Like

 2. Pingback: Amedar
 3. rozliczenie pit 2013 ulgi says:

  Awesome website you have here but I was curious about if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this
  article? I’d really like to be a part of group where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s