Grigore Grigoriu, actor de teatru şi cinema


S-a născut la 4 aprilie 1941 în oraşul Căuşeni, în familia lui Petrea Onisim Grigoriu. A decedat în urma unui stupid accident auto, la 20 decembrie 2003, la Chişinău. Şi-a făcut studiile la şcoala actorilor de cinema din Moldova. Debut pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălţi (1960). Actor la teatul televizat „Dialog” (1966-1970). Debut cinematografic în filmul lui Emil Loteanu „Poienele roşii”. A făcut o fulminantă carieră de actor de cinema, în roluri principale din pelicule de Emil Loteanu şi de alţi regizori basarabeni şi ruşi, la case de film din Chişinău, Moscova, Odesa elc. S-a afirmat ca un actor de caracter cu multiple valente interpretative. Unul din actorii de frunte ai filmului moldovenesc din anii 60-90. Vedetă a filmului naţional. A fost decorat cu numeroase premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. Artist emerit din 1976. Filmul „Şatra” i-a adus Premiul pentru cel mai bun rol masculin Loiko Zobar la Festivalul International de filme, Praga, 1977.

În colecţia Bibliotecii de Arte putem găsi multe surse despre Grigore Grigoriu, printre care cartea „Grigorie condamnat la glorie” de Ion Proca, apărută în anul 2006. Cartea dezvăluie pe larg viaţa şi activitatea acestei mari personalităţi din cultura şi cinematografia moldovenească.

Filmografie:

Poienele rosii, Sava Milciu, 1963

Gustul piinii, Andrei Voinovanu, 1966

Mariana, „Plopul”, 1967

Serghei Lazo, episod, 1967

Se cauta un paznic, apostol, 1967

Zece ierni pentru o vara, Stefan, 1969

Povirnisul, Marcu, 1970

Lautarii, Radu Negostin, 1972

Ofiter in rezerva, Stefan Barbu, 1971

Ultimul haiduc, episod, 1973

Minia, episod, 1974

O satra urca la cer, Loiku Zobar,”Mosfilm”, 1975

Portul, Petrescu, studioul din Odesa, 1976

Tandra si dulcea mea fiara, episod, „Mosfilm”, 1978

Vreau sa cint, Victor, 1979

La portile satanei, haiducul Gruia, 1980

Unde esti, iubire?, Victor, 1980

Ana Pavlova, episod, „Mosfilm”, 1983

Luceafarul, Chibici, 1986

Durerea, Misa, 1989 s.a.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s