Întâlnire cu poetul Gheorghe Cutasevici


Poetul nu este la prima sa întâlnire cu cititorii. La Biblioteca de Arte a venit cu două lansări de carţi noi „Cântecele, horele” şi „Înţeleptele cuvinte” editate în 2011 la editura „Labirint”. A venit însoţit de bunii săi prieteni: academicianul Mihai Cimpoi, epigramistul Efim Tarlapan, scriitoarea Zinaida Cenuşă, compozitoarea Daria Radu, tenorul Dumitru Gheorghiu, pictorul Constantin Chirtoacă, profesorul de la liceul de artă „Nicolae Sulac” Trifan Miroliubov, epigramistul Ioan Hanganu, care până la urmă toţi au avut un cuvânt de spus. Frumos regizat şi bine pregătit de către moderatorul şi scriitorul Ion Gorgan, evenimentul n-a fost lipsit şi de prezenţa tinerilor de la liceele „Lucian Blaga” şi „Al. Ioan Cuza”, însoţiţi de profesoarele de limbă şi literatură română M. Mihailovschi şi A. Blănaru. Aceşti elevii, cât şi micuţa de la liceul „Nicolae Sulac” au prezentat un minispectacol literar, semn de respect faţă de poet, care a dat o tonalitate aparte, un amestec de solemnitate şi elan tineresc acestei întruniri. Cel mai greu e să vorbeşti despre prietenii adevăraţi, îşi începe discursul său Efim Tarlapan. În viaţa sa omul Gheorghe Cutasevici a avut mai multe activităţi, începându-şi cariera în calitate de profesor, apoi ca gazetar şi colaborator la ziarul „Viaţa satului”, ca editor şi scriitor. În tot acest răstimp, având un gând ascuns, nu-l părăsea ideea conştiinţei naționale, fapt care a dat naştere apariţiei destinului său, Acrostihul „ROMÂNIA” spune Mihai Cimpoi, adică un ciclu-poem “Patria în freamat verde” din volumul “Hora unirii”, scris în legătură cu aniversarea a 60 de ani de la Marea Unire, dar care n-a mai reuşit să fie editat la sf. anilor ’70 ai secolului XX din cauza cenzurii editoriale de atunci. Pentru tinerii de azi acest act este unul ordinar, însă în anii regimului sovietic însemna să dai dovadă de mare curaj, pe care Gh. Cutasevici nu şi l-a pierdut, iar în rezultat, avem cărţile lui, multe la număr.

Astăzi lansarea acestor două cărţi, după cum ne mărturiseşte însuşi autorul, sunt o continuare a acelor începute, cu aceeaşi temă: ideea naţională, neam, ţară, tradiţii, cântecele şi horele noastre. Referitor la cartea „Cântecele, horele”, autorul a spus că deşi la noi s-a încetăţenit formula literatura pentru copii şi pentru adulţi, totuşi cartea cuprinde toate vârstele sau fără vârstă şi că ar dori să fie prezent acest titlu de carte în şcoli, pentru care va pleda şi va contribui personal. Cartea are continuitate şi structură, despre care fapt critica literară respectivă n-a fost susceptibilă să accepte flexibilitatea volumului după ideea autorului: citirea poemelor şi în mod separat, şi împreună, ca o carte integră. (comparaţia autorului cu copăcelul fraged care creşte şi dă ramuri noi). În continuarea a fost propusă ideea, ca şi alte titluri de carte a poetului să fie repartizate prin şcoli şi licee: „Înţeleptele cuvinte”, „Patria eternă”, un poem-glossă cu Acrostih triplu, compusă din şapte poezii, ce alcătuiesc cuvântul ROMÂNIA, luat după fiecare prima literă de început, care la momentul oportun a fost neglijată de autorităţi, dar şi de unii colegi. M. Cimpoi, susţinut de alţi vorbitori a menţonat echilibrul şi raţiunea în poezia poetului, unde însă pe alocuri persistă emotivitatea. Ioan Hanganu a comparat creaţia lui Gheorghe Cutasevici cu o lumină neobişnuită, pe care o radiază oamenii buni, (vorba poetului T. Arghezi), fiind bazată pe simţul romantismului şi a patriotismului.

Pe parcursul discuţiilor literare au fost audiate şi melodii frumoase, de suflet, pe versurile poetului Gh. Cutasevici şi muzica Dariei Radu, au cântat Dumitru Gheorghiu (voce) şi Alexandru Mâtcu (pian, fluer). Momentul surpriză al evenimentului a fost însă atunci, când poetul Cutasevici a început să doneze cărţi participanţilor. A adus cu sine multe, interesante, diferite, frumos colorate … cărţi fără vârstă.

ACCESAŢI VIDEO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s