Pictorul Iulian Filip – Profetul din poezie, înzestrat cu ce-l de-al treilea ochi sau taina sufletului


O „expoziţie călătoare”, aşa a numit-o autorul Iulian Filip pe expoziţia sa Crucile, Cumpenele, Merele şi Acasele iuliene: 1 vernisaj iulian + 1 vernisaj iulian = o expoziţie iuliană, ce însumează 72 lucrări de pictură, de astă dată prezentând o panoramă mai largă a aventurii cromatice iuliene. De la o bibliotecă la alta, expoziţia a poposit şi la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”. Aici a fost şi un mod mai original de aranjare a tablourilor, ele fiind lăsate la discreţia lucrătorilor bibliotecii, prin intuirea cărora au fost amplasate în spaţiul dat. Lansarea cât şi vizionarea ei de către publicul doritor a fost şi este o provocare nu numai prin faptul, că privitorii sunt puşi în situaţia de a căuta răspunsuri la întrebări, ce posibil apar în momentul contactului vizualizării, ci şi prin tematica abordată de autor, ea având mai multe componente: casa părintească, ninsă de veşnicie şi Dumnezeu, ce reprezintă icoana sufletului nostru; simbolul familiei, care este Sfânta Treime, adică mama, tata şi eu; dragostea şi dorul nealinat faţă de măicuţa dragă, ce ne întoarce pasul înapoi, de unde am plecat, indiferent de distanţa unde ne aflam.

Prin lansarea unei expoziţii trebuie să subânţelegem un eveniment de cultură important, deoarece este un mod excelent, ca societatea să facă cunoştinţă cu ideile unui sau altui membru al ei, modul de gândire, de tratare şi rezolvare a problemelor cu care se confruntă. Probabil că acesta şi este mesajul lui Iulian Filip adresat nouă, oamenilor prin intermediul picturii sale: cine suntem şi încotro ne îndreptăm? La întrebările parvenite din partea pedagogilor şi elevilor, dacă pictura poetului Iulian Filip are legătură cu poezia, protagonistul zilei a răspuns în modul său puţin cam filosofic, aşa, precum cel mai miraculos lucru este faptul, că Dumnezeu a creat omenirea, aşa şi pentru noi, basarabenii, avem aceeaşi voluptate pentru baştină. Pictura mea, cât şi poezia mea, spune Iulian Filip, sunt indispensabil legate de casa părintească. La eveniment au fost prezenţi şi pictorii Andrei Mudrea, Ştefan Popa şi designer-graficianul Sergiu Stanciu, care au accentuat simbolismul, expresionismul şi coloristica picturii prin tehnica liniilor, punctelor şi a altor insemne ce-l caracterizează pe autor, prin ele, dând astfel greutate mesajului. Moderatorul activităţii, poetul Ianoş Ţurcanu a susţinut ideea, că în dependenţă de faptul cum este plasată o expoziţie în spaţiu, indiferent de mărimile lui, adică după combinaţia culorilor, a simbolurilor şi a altor caracteristici, vernisajul devine unul cu totul aparte, subliniindui-se formele şi subtilităţile, conturul şi scopul preconizat. În pictura iuliană acest moment este cu totul deosebit, deoarece toate aceste insemne sunt viu grăitoare, prin ele lucrarea devine reală, frumoasă, dureroasă şi sfâşietoare, unică şi profundă. Atelierul „Casa greerului” din România oraşul Târgovişte, unde domnia sa se simte în deplinătatea libertăţii creative, este o confirmare la cele spuse, este „o stare de spirit”, pe care pictorul şi-o păstrează pentru a începe s-au a duce la bun sfărşit o revelaţie a sa.

Întâlnirile unui om de creaţie cu publicul sunt diferite, deoarece formulele lor ca scop în sine şi modul de organizare variază de la caz la caz. Pentru omul Iulian Filip ele se axează pe o formulă de întrebare retorică: dincolo de toate aceste prezentări, cine este cu adevărat omul, care sunt punctele şi stările sale de pornire spre altceva? E un laborator, pe care din afară, nu ţi-l poţi imagina. Şi totuşi, răspunsul este unul simplu în aparenţă: comunicarea. Aş vrea să comunic cu toată lumea, spune pictorul, căci asta contează în relaţia mea cu susţinătorii mei: una eficientă, activă şi atractivă. Aşa îl descoperim şi noi, privitorii şi admiratorii lui în toate câte le face. Iulian Filip este un om cu adevărat bogat, natura l-a înzestrat cu multe haruri. Scrie proză, ultimul volum de acest gen fiindu-i romanul „Fir întins”, alcătuit din două romane şi câteva proze scurte, cu un conţinut de material preponderent problematic şi documentar. Romanul face parte din colecţia Scriitori contemporani. Este recunoscut şi ca un scriitor al copiilor. Scrie poezie pentru cei mici, făcându-se cunoscut mai ales prin vestitele sale „Plăcinţete cu mărar” şi „La moara cu plăcinte”, ce contin texte din lumea plina de farmec a copilariei, care pot fi jucate cu succes de copiii varstei prescolare in gradinite sau de scolarii mici. Tinerilor visători le-a lăsat frumoasa-i carte “Luna-i una”, o culegere de poezii de dragoste şi de durere din dragoste ori din lipsă de dragoste. Se mai întâmplă uneori să nu facă poezie, atunci la îndemână îi sunt proiecte de teatru, porniri de alte cărţi, pianul și foarte multă altă muncă provocatoare: linii grafice, cioburi de ceramică, şi la drept vorbind, în aşteptarea cuvintelor potrivite, mâna nu aşteaptă, se dă în linii, se destăinuie Iulian Filip. Priceperea sa de a construi un dialog de comunicare îi înduioşează pe ascultători, care, receptivi fiind, nici de această dată nu au ratat şansa de a-i pune întrebări interesante despre afirmaţie, atitudine, încredere în sine, curente literare, literatură, pictură şi muzică. Întâlnirea lui Iulian Filip cu elevii şi pedagogii Liceului teoretic româno-spaniol „Miguel de Cervantes” s-a realizat într-o ambianţă plăcută dintre pictură şi literatură. Au fost prezentate şi două cărţi proaspete de- ale poetului, „Luna-i una” şi „Cumpăna cucului”, din care s-a dat citire unor poezii selectate de doritori. Expoziţia cu cărţile lui Iulian Filip şi titlul ei cu frumoasele cuvinte a autorului “Îmi pare bine să ştiu că ai vrea să mă ştii” au înfrumuseţat atmosfera spirituală a întâlnirii de la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”. Prin cuvintele poeţilor Iulian Filip „Orientaţi-vă să adunaţi în viaţă numai ceea ce vă place, ceea ce e bun” şi indemnul lui Ianoş Ţurcanu „Iubiţi frumosul dn voi” a fost finisată o minunată lecţie de artă şi poezie.

Anastasia Moldovanu

Advertisements

One thought on “Pictorul Iulian Filip – Profetul din poezie, înzestrat cu ce-l de-al treilea ochi sau taina sufletului

  1. Natalia says:

    Bravo faceți un lucru Mare. Succese în munca cu cartea, lectura, personalitățile chișinăuiene și desigur cu cititorul.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s