Ziua Mondială a Teatrului


O sărbătoare frumoasă, primăvaratică, cu tradiţii înrădăcinate de mai bine de 3 decenii, care se desfăşoară an de an la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”. Şi de fiecare dată, sărbătoarea este parcă mai nouă, mai interesantă. Sunt alte vremi, au venit alţii, mai moderni, mai învăţaţi, dar… tradiţia continuă, iar ecoul timpului de ieri ne chiamă iar şi iar.

Şi în acest an au sosit oaspeţi la bibliotecă pentru a consemna Ziua Mondială a Teatrului, D-l Grigore Rusu, actor, regizor, pedagog, cercetător ştiinţific, istoric teatral, autor de monografii şi studii, D-na Elena Hăbăşescu, redactor, critic teatral, D-na Galina Bulat, actriţă la teatrul „A.Mateevici”, D-l Dumitru Gheoghiu, canto clasic, tenor, cântăreţ de operă, D-l Mihai Iorga, profesor la AMTAP şi D-na Ludmila Vasilache, profesoară la Academia Militară „Alexandru cel Bun”, D-l Ion Gorgan, scriitor împreună cu studenţi de la mai multe instituţii de învăţământ.

Paulina Zavtoni, neobosita actriţă, şi de ce nu, mândria noastră naţională, care moderează de fiecare dată această sărbătoare a făcut o scurtă caracteristică evenimentului, ca unul important şi de amploare, ce a fost instituit pe mapamond în anul 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru, pe atunci, cu viza de reşedinţă în Franţa. Elena Hăbăşescu a spus despre teatru, că este o mare şcoală a vieţii, unde ne învăţăm a vorbi, a gândi, a preţui, a ne comporta, teatrul înseamnă viaţa noastră zi de zi, cu multe bucurii şi tristeţi, cu împliniri şi insuccese, de aceea această şcoală are necesitatea de a fi preţuită la justa ei valoare. Ideea a fost susţinută şi de scriitorul Ion Gorgan, care a caracterizat teatrul ca o instituţie de culturalizare a societăţii şi că aportul lui personal la dezvoltarea teatrului îl constituie scrierea textelor pentru actori şi despre actori, a tabletelor, un nou gen literar cu conţinut umoristico-realist. La rândul său, Grigore Rusu, care de altfel mai este şi unul din cofondatorii teatrului „Luceafărul” a vorbit despre profesia de actor, despre vârstele unui actor şi despre mijloacele de comunicare ale actorului cu publicul, unul din ele fiind cuvântul, cel mai eficient dintre toate celelalte posibile, muzica, dansul, mimica. Cuvântul artistic, încărcat cu semnificaţii prin ritm, ton, intonaţie este cheia, fără de care actorul nu poate să se definească ca actor. Vorbirea trebuie să fie logică şi acest criteriu trebuie regăsit în fiecare text de către actor. Viaţa unui actor este „un veşnic drum”, cuvinte, ce le conţine minunata piesă a interpretului român Vasile Şeicaru şi cântată cu multă pasiune la serata noastră de către Natalia Croitoru, tânăra care face muzică şi e îndrăgostită de muzică şi care îşi găseşte timp liber pentru frumoasel prestaţii la evenimentele culurale anticipate în mediul bibliotecar. Studentele de la AMTAP Elena Dodon şi Valentina Crudu au urmat-o pe Nătăliţa cu o mică înscenare, o secvenţă din spectacolul „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale. Necătând, că acest joc teatral a fost prima lor încercare în faţa publicului, a fost o reuşită, un test de aprobare, consemnat prin aplauze prietenoase.

Interesantă a fost discuţia invocată de Dumitru Gheorghiu, muzician de profesie, reîntors recent în ţară din lungile sale călătorii. A venit, după cum urmează spusele lui, să se mai alimenteze de la „izvorul dorului” şi să mai facă unele aranjamente orchestrale la baştina sa. În anul 1998 D.Gheorghiu a obţinut locul II la canto clasic în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică. Este interpret al mai multor genuri muzicale, cântă în nouă limbi, dar preferă totuşi muzica populară, deoarece a crescut cu ea, fiind născut la sat. A interpretat cu pasiune fragmente din ariile „Calicula” şi „Santa Lucia”, melodii populare moldoveneşti ale anilor 60 ai sec. trecut. Vocea-i puternică, tenor, va rămâne mult timp în amintirea studenţilor (ofiţerilor) de la Academia Militară. O altă voce caldă, domoală , vocea actriţei Galina Bulat a venit să le vorbească participanţilor despre lumea frumoasă a teatrului, despre arta poeziei recitate, care trebuie simţită, înţeleasă şi transmisă cu aceeaşi energie, cu care ai primit-o. Este pasionată de literatura universală şi se alimentează cu energie din accepţia unor culturi orientale, ca japoneză, indiană. Dragostea supremă, dragostea faţă de Om este capabilă să rezolve problemele fundamentale ale existenţei noastre, îşi închee discursul său sensibila şi frumoasa actriţă a teatrului „A.Mateevici” Galina Bulat.

Anastasia Moldovanu, bibliotecar principal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s