Vernisaj “Pastelurile anotimpurilor” de Dumitru Coniuc


Pictura este artă tăcută. Este expusă la discreţia tuturora şi în parte, a fiecăruia dintre noi. Aprecierea este raportată la capacitatea de percepere a individului care contemplează subiectul propus. Harul de a picta este caracteristic persoanelor înzestrate cu un mod specific de a vedea lumea interioară şi exterioară şi redarea ei prin e-ul său.

La Biblioteca de Arte de curând a fost lansată o expoziţie de pictură compusă din 26 de lucrări exzecutate în ulei şi guaşi. Dumitru Coniuc, autor al expoziţiei pictează de mic copil. Născut într-o familie de ţărani, părinţii fiindu-i Ion şi Ana, Dumitru „picta” acasă prin toate locuşoarele, care le găsea numai bune pentru lucrările sale. De trebuinţă erau şi bucata de hârtie cu care era învelită marfa cumpărată de la prăvălia satului, şi bucăţele de săpun, resturi de creioane. Picta nu din motivul harului, pe care nu-l conştientiza atunci, dar că “aşa îmi era drag sufletului meu”, spune dînsul. Dar dragostea venea de la mama lui, care, pentru a mai câştiga ceva parale, îl lua cu ea la îndeplinirea diferitor munci. Vecinii satului, cunoscându-i înclinaţiile, o invitau deseori la “dichisirea mireselor” şi la părtaş a diferitor obiceiuri populare legate de acest eveniment, la pictarea pereţilor cu uzoare moldoveneşti din casa mare a locuinţelor, o veche tradiţie a neamului de a păstra cu pioşenie un loc curat, frumos împodobit cu zestre — atribute a lucrărilor confecţionate de mână: covoare, perne, plapume, lada pentru lengerie şi vestimentaţie ornamentată în stil naţional. De la mama am învăţat culorile, spune Dumitru, ea ma învăţat să le combin şi să le aplic pe diferite materiale.

De atunci, din copilărie şi până astăzi Dumitru Coniuc pictează. A absolvit şcoala de pictură din Orhei. Inspiraţie îi sunt dealurile şi văile, bisericile şe căscioarele, cerul şi pământul.

– Acuarela lui D. Coniuc poartă delicateţea acestei tehnici, dar şi cea a peisajului nostru “curat”, când omul caută (încă) armonia şi echilibru şi împăcarea cu natura, când omul ştia să coabiteze… O lume conservată, parcă, lipsită de orice ostilitate, cu ape nepoluate (încă) şi un timp negrăbit…

– Iar Orheiul Vechi ca la Coniuc, nu ştiam că poate fi aşa de vesel-pestriţ şi… vaporos, de n-ai zice că-i piatră… sunt unele din sugestiile admiratorilor acestei expoziţii.

Pictează simplu, din îndemnul sufletului, nu din interes. Acest adevăr a şi făcut, ca lucrările sale să fie apreciate de cei care îl cunosc şi solicitate de diverse localuri expoziţionale. În repetate rânduri a lansat expoziţii personale la casele de cultură din localitate şi din oraşul Orhei, în sala Bibliotecii de Arte “Tudor Arghezi”, a Muzeului Naţional de Etnografie, în sala Brâncuşi.

Creaţia lui D.Coniuc are o expresie aparte şi în pictura murală. Se ocupă de restaurarea picturii pe pereţii bisericilor din satele Cigoreni, Bieşti, Selişte.

La lansarea oficială a expoziţiei “Pastelurile anotimpurilor” D.Coniuc a invitat prietenii şi cunoscuţii săi. Au participat şi membrii Cenaclului de Grafică “Viaţa formelor”, care unanim au votat pentru primirea lui D.Coniuc în calitate de stagier a UAP. Să-i dorim succese în creaţia de mai departe.

Anastasia Moldovanu, bibliotecar principal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s