Vernisaj la Chişinău în toiul sărbătorilor


Mariea BozOfelia Odobaşu HuţulLa 30 august la Biblioteca de Arte “T.Arghezi”, în sala de manifestaţii a avut loc lansarea oficială a unui vernisaj, ce a inclus două expoziţii de pictură “Ritmuri” şi “Anotimpuri” a maeştrilor în arta plastică, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România. Evenimentul a fost realizat prin intermediul bibliotecii în cadrul cenaclului de Grafică şi Arhitectură Viaţa formelor la solicitarea catedrei de Artă Plastică a UPS “I.Creangă” şi a oaspeţilor din România, d. Ofelia Huţul şi Mariea Boz. La acţiunea culturală au participat personalităţi versate în domeniu, pedagogi şi studenţi ai UPS “I.Creangă” în frunte cu decanul facultăţii de artă plastică d. Alexandru Vatavu, şeful Secţiei Consulare a României la Chişinău d. Tiberiu Trifan, doritori. În mesajul de salut al d. Paulina Zavtoni, artistă a poporului din R. Moldova, a fost înaintată ideea, că evenimentul are o importanţă deosebită şi prin faptul, că este lansat în perioada sărbătorilor naţionale Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române şi constituie o părticică din avalanşa de acţiuni culturale, realizate în acest context. Moderatorul vernisajului Eleonora Brigalda, critic şi doctor în studiul artelor la instituţia sus numită, a vorbit, că participanţii au ocazia să contempleze lucrări, ce au mai fost expuse în cadrul Saloanelor Moldovei în repetate rânduri. Autoarele Mariea Boz şi Ofelia Odobaşu-Huţul sunt pictoriţe, fiecare cu specificul ţi temperamentul său, cu un manierat de lucru individual, dar cât priveşte coloristica şi perceperea interiorismului subiectului redat, ele se apropie şi se completează reciproc.

Ofelia Odobaşu-Huţul. …Sunt o perfecţionistă — spune dânsa, fiindcă fac mai multe decât şcoala pe care o am. În paralel cu studiile sale academice în domeniul Filosofie – Estetică, D-ei este unul dintre fondatorii “Asociaţiei profesorilor de arte vizuale”, activitatea-i încununându-se cu editarea albumului “Plăsmuiri şi impulsuri lirice vizuale”, participantă la Concursuri şi Festivaluri Naţionale de artă plastică, la “Saloanele oficiale ale U.A.P. Iaşi”, la Saloanele Moldovei cât şi la expoziţii de grup şi personale în ţară şi în străinătate. Este deţinătoare a mai multor Premii şi Diplome de Excelenţă şi este prezentată în cartea Enciclopedia artiştilor români contemporani. Compoziţiile d. Ofelia reprezintă lucrări despre fiinţa umană, trăiri interioare în corelaţie cu natura şi sunt rodul unei îndelungate reflecţii asupra acestor realităţi. Pictoriţa trece liber de la o manieră de expunere clasică la una modernă, fără a diminua din subiectul obiectivului propus. La vernisajul dat d. Ofelia se prezintă cu expoziţia întitulată “Anotimpuri”.

Mariea Boz. Este o pictoriţă înnăscută iar vitalismul creaţiei sale izvorăşte din motivul popular. Este o organizatoare eminentă a Saloanelor anuale de creaţie ale Profesorilor de Arte, este autoarea a mai multor expoziţii personale şi de grup, expoziţii colective şi lucrări în colecţii particulare: România, Israel, Polonia, Siria, Germania. Dânsa are mai multe distincţii , precum Diplome de Onoare şi de Excelenţă, Diploma Gh. Lazăr cl.I, Menţiuni. Dincolo de aparenţe, este o fiinţă foarte credincioasă, care fapt îl demonstrează şi lucrările sale. Prin ritmurile colorate ale pensulei sale natura devine mai expresivă, iar însăşi compoziţiile d. Mariea Boz sunt reprezentate ca o terapie a ochilor ce le privesc. Expoziţia de pictură prezentată se întitulează “Ritmuri”. Un accent important al evenimentului este, după cum spune în continuare Eleonora Brigalda, colaborarea reciprocă între cele două Uniuni ale Artiştilor Plastici din România şi R. Moldova. Colaborarea este una complexă, coţinând direcţii în domeniul instructiv-educativ, creativitate şi organizare. A fost o reuşită pentru artiştii plastici de la noi să se expună la sloanele din Iaşi. Mă mândresc cu D-stră, îşi continuă gândul Mariea Boz, cu cei trei artişti din Chişinău, Eleonora Brigalda, Ştefan Popa şi Valeria Barbas, care recent, în cadrul expoziţiilor de pictură personale la Iaşi sau bucurat de un mare succes preţ de două săptămâni la centrul de expoziţie “A.I.Cuza” anume prin faptul, că au demonstrat o creativitate reală, trecută prin suflet, prin spiritul lor şi au ridicat prestigiul Facultăţii de Arte Plastice a UPS “I.Creangă” din oraşul Chişinău. Ca rezultat al activităţii date avem astăzi acest vernisaj. Prin aceste acţiuni demonstrăm unitatea de popor, creştinească, devenim mai apropiaţi în creaţia plastică,adică avem unitate în diversitate şi invers, diverşi în unitate, caracteristici specifice pentru oamenii de creaţie. Acest grăunte, spune decanul UPS “I.Creangă” Alexandru Vatavu, va încolţi şi va da roade bogate în societatea cultural-basarabeană. Artistul plastic, profesorul Ion Morărescu şi şeful secţiei consulare a României la Chişinău, d. Tiberiu Trifan au îndemnat această “încălzire a relaţiilor în creaţie” ca un factor important în dezvoltarea culturii naţionale şi a salutat implicarea bibliotecii, receptivitatea ei, ceea ce demonstrează că este o instituţie cu caracter deschis, un vector al difuzării produsrlor culturale din domeniul artei plastice. Biblioteca de Arte “T.Arghezi” din Chişinău este un spaţiul liber de colaborare şi de socializare a acestor practici şi iniţiative.

Anastasia Moldovanu, şef oficiu Biblioteca de Arte

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s